Acontia lucida (Hufnagel, 1766)
fehér nappalibagoly

Szinonímák: Noctua albicollis, Tarache lucida – fehér nappali-bagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Szárnyainak fehér rojtját csak a csúcs alatt szelik át fekete színű szőrök, hátulsó szárnyának fehér öve fehér csíkokat bocsát a tő felé, vagy az egész szárny fehér, csak a külső szegély mentén van fekete szalag vagy behintés. Elülső szárnyának alapszíne ibolyásszürke és barna, olykor sárgásbarna: a rajzolat terjedelme igen változó. A legsötétebben rajzolt forma tőtere ibolyásszürke, fehér betétekkel, a belső keresztvonal fehér, a középtér sötét olaj- vagy ibolyásszürke, a vesefolt 8-as alakú, kerete kékesfehér. A külső keresztvonal homályos ívét belülről (az érközökben) fekete félholdak és nyílfoltok határolják, és a felső szegélyen nagy, szögletes febér foltban vész el. A külső szegélytér olajbarnás, a szegély felé ibolyás árnyalatú, a hullámvonal fehér, befelé sötét és kifelé világosabb sapka alakú foltokat kanyarít körül a szegélytéren. A tővonal fekete, a csúcs felé fekete pcttyekké alakul át, amelyek előtt viszont fehér pettyek foglalnak helyet a rojt széles és sötét választóvonalában. Hátulsó szárnya fekete, a ráncban és a sejt alatt sötét csíkok metszik át a fehér övet. Fonákja a felszín tükörképe, de a fekete rajzolat nyugodtabb, tisztább. Tora és válltakarói tarkák, potroha sötét, a szelvényhatárokon fehér öv van.

Változékonyság: egyik, világosabban rajzolt formáján a tőtér teljesen fehér, a rajzolat melegbarna, némi rezes vagy sárgás árnyalattal, a fekete betétek csak a belső keresztvonal és a felső szegély nagy fehér foltja körül látszanak. Hátulsó szárnyán csak a külső szegély szalagja fekete, tora, potroha fehér. Fonákján még kevesebb a fekete rajzolat és hehintés (ab. albicollis). Másik, még világosabb rajzolatú formáján a hófehér szárnyon a rajzolat világosbarna és sárga, szaggatott, a keresztvonalak alig felismerhetők, a szárny legsötétebb része a csúcstér és a középtér alsó felének rajzolati elemei. Hátulsó szárnyán a szegély hehintése is gyér és világos barnásszürke. Fonákja majdnem teljesen tiszta fehér.

Védettség: nem védett.

Méret: 26-29 mm.

Repülési idő: május-július, július-szeptember.

Általános elterjedés: palearktikus faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

A hernyó csupasz, 12-lábú (a 11. testszelvény magas), vörösesbarna, finom sárga foltok és vonalak díszítik. Bibircsei kicsik, sötétbarnák, tövük sárga, hegyesek, feje vörösesbarna. A légzőnyílások sávja hullámos sárga foltokból áll, maguk a légzőnyílások fehérek, keretük fekete. A földben bábozódik.

Tápnövény(ek): libatop-fajok (Chenopodium spp.), ziliz-fajok (Althaea spp.), gyermekláncfű (Taraxacum officinale), apró szulák (Convolvulus arvensis).

Hasonló faj(ok): Acontia candefacta

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 05. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 06. 06.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 06. 06.
© Gór Ádám, Törökország, 2010. 07. 05.
© Dr Gergely Péter, 2020. 08. 09.
© Dr Gergely Péter, 2020. 08. 09.
© Káldi József, 2017. 05. 20.
© Káldi József, 2019. 08. 16.
© Káldi József, 2019. 09. 14.
© Káldi József, 2020. 05. 09.
© Gór Ádám, 2021. 07. 28.

Egyéb stádiumok

© Balogh Diána, Szakály, 2018. 09. 06.