Agrochola circellaris (Hufnagel, 1766)
okkersárga őszibagoly

Szinonímák: Orthosia circellaris, Sunira circellaris, Xanthia circellaris – világosbarna őszibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató egyenes, előreálló, oldala vörösesbarna. A hím csápja pillás, a nőstényé fonalas; a csáptengely mindkét ivarnál világos. A fej- és torszőrzet egyöntetű, az elülső szárny alapszínével megegyező, meleg barnássárga. A kör- és a vesefolt vékony pirosasbarna vonallal körülrajzolt, az alapszínnel megegyező kitöltésű. A vesefolt alsó harmadában egy sötét folttal. A keresztvonalak vékonyak, barnásak, szimplák; az árnyékvonal kontraszt nélküli sötét csíkként jelentkezik. A hullámvonal pirosasbarna, külső oldalán világos kontrasztozással; a rojt barnássárga. A hátulsó szárny sárgásfehér, a belső szegély kivételével erős szürke behintésű, a holdfolt mindig látható. A rojttő világos, a rojt sárgásbarna. A fonák világos sárgásbarna, a szegélyterek gyenge szürkés árnyalatúak; a vesefolt, a holdfolt és a külső keresztvonal élesen kirajzolódik.

Változékonyság: mintázata és színezete kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 34-40 mm.

Repülési idő: augusztus-november.

Általános elterjedés: Eurázsia nyugati részén elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordul, elsősorban nyitottabb lomberdőkben, erdőszegélyekben, szárazabb bokorerdőkben él.

Hernyója világosbarna, a hátvonal egy hosszanti, lapátalakú, barna foltsort oszt ketté. Oldalvonala halvány, fölötte sötétebb kísérő foltsorral. A nyakpajzs feketés, három szürke csíkkal, feje világosbarna. Peteként telel.

Tápnövény(ek): galagonya-fajok (Crataegus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), bükk-fajok (Fagus spp.), körte-fajok (Pyrus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), szil-fajok (Ulmus spp.).

Hasonló faj(ok): Agrochola helvola, Agrochola humilis, Agrochola laevis, Agrochola litura, Agrochola lota, Agrochola lychnidis, Agrochola macilenta, Agrochola nitida, Agrochola ruticilla

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 09. 27.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 29.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 10. 20.
© Gór Ádám, 2021. 09. 14.
© Gór Ádám, 2021. 09. 15.
© Gór Ádám, 2021. 09. 26.
© Káldi József, 2021. 09. 28.
© Kiss Tamás, 2021. 09. 10.
© Balogh Diána, 2019. 10. 14.