Agrochola helvola (Linnaeus, 1758)
barna őszibagoly

Szinonímák: Orthosia helvola, Anchoscelis helvola, Xanthia helvola

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A hátulsó szárny elülső és külső szegélye vörhenyessárga, középtere barnásszürke. Az ajaktapogató rövid, egyenes, előreálló, oldala pirosas. A hím csápja pillás, a nőstényé fonalas, mindkét ivarnál a csáptengely világos. A tor- és fej szőrzet egyöntetű, az elülső szárny alapszínével megegyező vörösesbarna. A potroh világos szőrökkel kevert. Az elülső szárny széles, kihegyesedő, a tő- és a szegélytér sötétebb behintésű. A kör- és a vesefolt nagy, halványan körülrajzolt, az alapszínnél világosabb kitöltésű; a vesefolt alsó harmadában sötétebb folt van. A keresztvonalak sötétek, a középtér felől világossal kontrasztozottak. A hullámvonal vékony, világos, belső oldalán a nyílfoltok példányonként erősen változó méretűek, általában alig láthatók. A rojt vörösesbarna. A hátulsó szárnyon a holdfolt csak igen halványan figyelhető meg. A rojt sárgásfehér, változó erősségű vöröses behintéssel. A fonák vöröses behintésű sárgásszürke. A holdfolt, a vesefolt és a külső keresztvonal árnyéka csak halványan kirajzolt.

Változékonyság: színezetében erősen változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 38-44 mm.

Repülési idő: szeptember-november.

Általános elterjedés: Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordul, elsősorban nyitottabb lomberdőkben, erdőszegélyekben, szárazabb bokorerdőkben él.

Hernyója pirosas- vagy sárgásbarna, egy sárgás hátvonallal és sárgás pontszemölcsökkel. A széles, fehér oldalvonal fölött vannak a fekete légzőnyílások. A fej és a lábak pirosasbarnák. Peteként telel.

Tápnövény(ek): borbolya-fajok (Berberis spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), mogyoró-fajok (Corylus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Agrochola circellaris, Agrochola humilis, Agrochola laevis, Agrochola litura, Agrochola lota, Agrochola lychnidis, Agrochola macilenta, Agrochola nitida, Agrochola ruticilla

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 06.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 19.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 17.
© Dr. Csóka György, 2007. 09. 30.
© Baranyi Tamás, 2006. 09. 26.
© Káldi József, 2019. 10. 24.
© Kiss Tamás, 2021. 10. 02.
© Kiss Tamás, 2021. 10. 02.
© Balogh Diána, 2016. 10. 09.