Agrochola laevis (Hübner, 1803)
barnásszürke őszibagoly

Szinonímák: Propenistra laevis – könnyű őszibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató rövid, egyenes, külső oldala barnásszürke. A hím csápja pillás, a nőstényé fonalas, mindkét ivarnál a csáptengely világos. A fej- és torszőrzet egyöntetű, az elülső szárny alapszínével megegyezően melegbarna behintésű szürke. Az elülső szárny kiszélesedő, csúcsa tompa. A rajzolati elemek halványak. A kör- és a vesefolt egészen vékony világos vonallal keretezett. A körfolt kerek, a vesefolt egyenesen álló, alsó harmada sötét kitöltésű. A keresztvonalak vékonyak, kettősek, a középtér felé sötétszürkével kihúzottak, a külső keresztvonal erősen ívelt, fogazott, míg a hullámvonal halvány, zegzugos. Az árnyékvonal általában alig látható. A rojt barnásszürke. A hátulsó szárny sötét szürkésbarna, a holdfolt halványan kirajzolódik. A rojttő sárgásfehér, a rojt belső fele szürkés árnyalatú. A fonák barnásszürke, az elülső szárny belső tere besötétedő, a vesefolt, a holdfolt és a külső keresztvonal megfigyelhető.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 28-34 mm.

Repülési idő: augusztus-november.

Általános elterjedés: Észak-Európából hiányzik.

Magyarországi elterjedés: élőhelyei elsősorban meleg, száraz tölgyesek és vegyes lomberdők.

Hernyója világosbarna, egy feltűnő sárgás hátvonallal. A nyakpajzs fekete, rajta két fehér csík fut végig; feje barna. Peteként telel.

Tápnövény(ek): sokféle növényt elfogyaszt: például csillaghúr-fajok (Stellaria spp.), áfonya-fajok (Vaccinium spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), árvacsalán-fajok (Lamium spp.), lórom-fajok (Rumex spp.), fűz-fajok (Salix spp.), szil-fajok (Ulmus spp.).

Hasonló faj(ok): Agrochola circellaris, Agrochola helvola, Agrochola humilis, Agrochola litura, Agrochola lota, Agrochola lychnidis, Agrochola macilenta, Agrochola nitida, Agrochola ruticilla

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 06.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 09. 28.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 10. 02.
© Kárpáti Marcell, 2018. 10. 14.
© Kárpáti Marcell, 2018. 10. 14.