Agrochola lychnidis ([Denis & Schiffermüller], 1775)
búzavirág-őszibagoly

Szinonímák: Agrochola pistacina, Orthosia pistacina

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Színezetében rendkívül változatos, de a rajzolati elemek többsége kifejezetten állandó. Alapszíne a világos homokszínűtől a sötét zöldesszürkéig és csokoládébarnáig változhat, de vörhenyes és kékes tónusú példányok is előfordulnak. Az ajaktapogató rövid, előreálló, oldala sötétbarna. A hím csápja pillás, a nőstényé fonalas. A fej- és torszőrzet egyöntetű, az alülső szárny alapszínénél valamivel sötétebb árnyalatú. A gallér belső harmadában egy sötétebb, vékony vonal fut végig. Az elülső szárny nyújtott, hosszúkás, a keresztvonalak kettősek, világos kitöltésűek, a példányok többségén a hosszanti erek világos behintésűek, ez jellegzetes rácsmintát alakít ki. A kör- és a vesefolt világossal körülrajzolt, az alapszínnél világosabb kitöltésű, a körfolt ferde, erősen lapított. A csapfolt mindig hiányzik. Az árnyékvonal egyes példányokon sötét sávként mindig megtalálható. A hullámvonal vékony, világos, gyengén fogazott. A rojttő világos, a rojt barnásszürke. A hátulsó szárny egyöntetű, barnásszürke, elkülönült szegélytér nélküli. A holdfolt halványan látható. A rojt világos. A fonák szürkésbarna, az elülső szárny középtere besötétedő. A vesefolt és a holdfolt árnyéka mindig, a külső keresztvonalé esetenként kirajzolódik.

Változékonyság: színe erősen változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 36-43 mm.

Repülési idő: szeptember-november.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul, kedveli az erdős területeket.

Hernyója sárgászöld vagy rozsdaszínű, fehéren pontozott, három vörösesbarna hosszanti csíkkal. Oldalvonala széles, fehér fölfelé vörösesen árnyékolt. Feje barnásszürke. Peteként telel.

Tápnövény(ek): cickafark-fajok (Achillea spp.), boglárka-fajok (Ranunculus spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), imola-fajok (Centaurea spp.), aszat-fajok (Cirsium spp.), ökörfarkkóró-fajok (Verbascum spp.), árvacsalán-fajok (Lamium spp.).

Hasonló faj(ok): Agrochola circellaris, Agrochola helvola, Agrochola humilis, Agrochola laevis, Agrochola litura, Agrochola lota, Agrochola macilenta, Agrochola nitida, Agrochola ruticilla

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 10. 31.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 10. 22.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 10. 20.
© Káldi József, 2019. 10. 19.
© Káldi József, 2019. 10. 24.
© Káldi József, 2019. 10. 25.
© Káldi József, 2021. 11. 01.
© Baranyi Tamás, 2006. 10. 14.