Agrochola macilenta (Hübner, 1809)
gyertyán-őszibagoly

Szinonímák: Leptoligia macilenta, Leptologia macilenta

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny sárga vagy sárgásbarna. Az ajaktapogató egyenes, előreálló, oldala sötétbarna. A hím csápja pillás, a nőstényé fonalas, mindkét ivarnál a csáptengely világos. A fej- és torszőrzet egyöntetű, az elülső szárny alapszínével megegyezik, a potroh szürke szőrökkel kevert. Az elülső szárny széles, trapézalakú, csúcsa csapott. A rajzolati elemek kifejezetten halványak, a hullámvonaltól és a vesefolt alsó harmadában található fekete folttól eltekintve, a kör- és a vesefolt vékony, barnás vonallal körberajzolt, az alapszínnel megegyező kitöltésű. A keresztvonalak szürkések, a belső zegzugos, a külső ívelt és fogazott. A hullámvonal majdnem egyenes, a középtér felé vörösesbarnával kihúzott, a szegélytér felé világosan kontrasztozott. A rojt sárgásbarna. A hátulsó szárny fehéressárga, erős sötétszürke behintéssel, a belső szegély és a rojt világos; a holdfolt erősen, a keresztvonal halványan látható. A fonák szürkéssárga, a vesefolt, a holdfolt és a külső keresztvonal élesen kirajzolódik.

Változékonyság: színe kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 28-32 mm.

Repülési idő: szeptember-december.

Általános elterjedés: Európában és Nyugat-Ázsiában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordul, kedveli a meleg, száraz tölgyeseket és vegyeserdőket.

Hernyója pirosasbarna, hátvonala fehéres, minden szelvényen ovális folttá szélesedik. A mellékhát- és oldalvonalak fehéresek, közöttük fehéres behintéssel. A nyakpajzs sötétbarna, három fehéres csíkkal. Feje sárgásbarna. Peteként telel.

Tápnövény(ek): gyertyán-fajok (Carpinus spp.), bükk-fajok (Fagus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), galagonya-fajok (Crataegus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Agrochola circellaris, Agrochola helvola, Agrochola humilis, Agrochola laevis, Agrochola litura, Agrochola lota, Agrochola lychnidis, Agrochola nitida, Agrochola ruticilla

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 19.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 11. 13.
© Káldi József, 2021. 11. 18.
© Kárpáti Marcell, 2020. 10. 10.
© Dr. Csóka György, 2009. 10. 25.