Anarta myrtilli (Linnaeus, 1761)
törpe övesbagoly

Szinonímák: Phalaena ericae – csarabbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Mindkét ivar csápja fonalas, ajaktapogatója kifejezetten rövid, előreálló, homloka sárga, egy vörös keresztbe csíkkal. A torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező színű, fehéres mintázati elemekkel erősen tagolt. Potroha fekete, hosszú sárga fedőszőrökkel, a szelvényhatárokon és a potrohvégen erős sárga színeződéssel. Az elülső szárny pirosasbarna vagy porfirvörös, bonyolult rajzolatú. Keresztvonalai élesek, kettősek, a hullámvonal fehéres. A körfolt kicsi, gyakran egészen kerek, a vesefolt nagy, az alapszínnél sötétebb kitöltésű. A két folt közti teret a sejtben változó nagyságú és alakú fehér folt tölti ki. A csapfolt hiányzik. A külső keresztvonal és a hullámvonal között a hosszanti erek gyakran – de sohasem teljesen – fehérrel fedettek. A rojt tővonala éles, feketésbarna, belső oldalán az érközökben fekete kísérő pontsorral. A rojt rózsaszínes árnyalatú, a hosszanti erek végződésénél fekete foltokkal tagolt. A hátulsó szárny belső tere narancssárga, széles fekete szegéllyel. A rojt sárgásfehér. Az elülső szárny fonákja feketés, a külső szegélytérben gyenge vöröses behintéssel, a kör- és a vesefolt között egy nagy és a külső keresztvonal indulásánál egy kisebb sárga folttal. A hátulsó szárny fonákja a felszín tükörképe, a elülső szegély erőteljes vöröses behintése kivételével.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 20-24 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van: május-június, július-augusztus.

Általános elterjedés: Nyugat-Európától az Uralig elterjedt faj, délen hiányzik.

Magyarországi elterjedés: igen lokális, csak a Dunántúl nyugati és középső részéről ismert: Vendvidék, Uzsa környéke és az Ábrahámhegy-Salföld közötti csarabosok.

Hernyója fűzöld, hát- és mellékhátvonala fehéres, a vonalak belső oldala sötétszürkével árnyékolt. Feje világosbarna. Bábként telel.

Tápnövény(ek): közönséges csarab (Calluna vulgaris), mocsári hanga (Erica tetralix).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György