Antitype chi (Linnaeus, 1758)
fehér őszibagoly

Szinonímák: Polia chi, Polymixis chi – ezüstös őszibagoly, fehéres őszibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató rövid, enyhén felfelé görbülő, oldala sötét, csúcsa világos. A hím csápja finoman pillás, a nőstényé fonalas. A fej- és torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező, fényes világosszürke. A homlokon a csáptövek alatt vékony, fekete csík fut. A gallér felső harmadában és a válltakarók szegélyén fekete végű szőröket találunk. Az elülső szárny nyújtott, a nőstényeknél a szárny csúcs lekerekítettebb. A kör-, a vese- és csapfolt vékony sötét vonallal körülrajzolt, a foltok belseje az alapszínnél világosabb kitöltésű. A csapfolt rövid és széles alapú, a vesefolt sötét magvú. A keresztvonalak kettősek, fehéresszürke kitöltésűek. A belső keresztvonal hullámos, a külső ívelt, gyengén fogazott. A csapfolt csúcsát a külső keresztvonallal egy sötét ékfolt köti össze. A hullámvonal vékony, fehéresszürke, belső oldalán a nyílfoltok erőteljesek. A rojt világosszürke, sötétebb, szabályos mintázattal. A hím hátulsó szárnya fenyesfehér, a nőstényé erőteljes sötétszürke behintésű, itt az erek is sötétebben fedettek. A rojttő mindkét ivarnál kifejezetten sötét, a rojt fehéres. A fonák fehéresszürke, változó erősségű szürkés behintéssel. A holdfolt és az elülső szárny mintázata a felszínről erősen átütő.

Változékonyság: alapszíne kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 32-36 mm.

Repülési idő: augusztus-október.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: többfelé előfordul, főleg meleg, száraz mészkő- és dolomit-sziklagyepekben, hegyi réteken és erdőszegélyekben él.

Hernyója nyúlánk, fűzöld, finom sárgás behintéssel. Mellékhátvonala élesen kirajzolt, vékony fehér csík. Oldalvonala széles, krétafehér, ritkán sárgásfehér is lehet. Feje a test színével megegyező zöld. Laza szövedékben, levelek között bábozódik. Peteként telel.

Tápnövény(ek): sokféle lágyszárú növényt elfogyaszt: például gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), üröm-fajok (Artemisia spp.), saláta-fajok (Lactuca spp.), lórom-fajok (Rumex spp.), varjúháj-fajok (Sedum spp.), galaj-fajok (Galium spp.), füzike-fajok (Epilobium spp.), habszegfű-fajok (Silene spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 09. 11.
© Dr Gergely Péter, 2019. 09. 11.
© Baranyi Tamás, 2008. 09. 06.