Calophasia opalina (Esper, 1793)
foltos fehérbagoly

Szinonímák: Calophasia casta – barnafoltú fehérbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Torát felálló pikkelyek borítják. Alapszíne hófehér, kör- és vesefoltja hiányzik. Az elülső szárny hátulsó felében halvány, hosszanti szürke és barna sávok díszlenek, melyeken merőlegesen átfut egy fehér vonal, amelynek belső szegély felőli vége a tőtér fel húzódik. Külső szegélye csokoládébarna, rojtja fehér és barnásfekete váltakozva. Hátulsó szárnyának szegélye barnásszürke, a többi része fehér.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 26-31 mm.

Repülési idő: április-június, július-szeptember.

Általános elterjedés: Közép- és Dél-Európában, valamint Ázsia sztyeppzónáiban él.

Magyarországi elterjedés: lokálisan többfelé előfordul, főként száraz szikla- és homoki gyepekben.

Hernyója sárgásfehér, hátvonala sárga. Hátán két hosszanti, kisebb és nagyobb foltok keverékéből álló csík fut végig. A foltok között lilás behintést találunk. Ennek a mintázatnak következményeként a hernyó sárga-fekete csíkozásúnak látszik. A hasi oldal egyszínű, folttalan. A légzőnyílások feketék; a fej kicsiny, kékesszürke árnyalatú, fekete hosszanti vonásokkal és pontokkal. Gubóját vagy a tápnövény szárára, vagy elszáradt kórókra, sziklafalakra szövi, falába az aljzat darabkáit is beépíti. Bábként telel.

Tápnövény(ek): gyújtoványfű-fajok (Linaria spp.), oroszlánszáj-fajok (Antirrhinum spp.), ördögszem-fajok (Scabiosa spp.), sarkantyúfű-fajok (Delphinium spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 09. 06.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 09. 05.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 04. 06.
© Dr Gergely Péter, 2020. 09. 05.
© Gór Ádám, 2012. 04. 27.
© Pribéli Levente, 2020. 05. 04.