Calliergis ramosa (Esper, 1786)
loncbagoly

Szinoníma: Lithocampa ramosa

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A fej és a gallér világos hamuszürke, finom feketés és sötétszürke sávozással, a csuklya rövid és széles, csúcsa hegyes. A válltakarók és az utótor sötét csokoládébarna. Az elülső szárny viszonylag széles és nyújtott háromszögalakú, a csúcs finoman kihegyesedő, a külső szegély egyenletesen ívelt. A szárny alapszíne fehéresszürke, finom sárgásbarna behintéssel; a szárny alsó fele a belső szegélytől a tornusig terjedően egyöntetű, fénylő feketésbarna, ezüstszürke és bronzbarna pikkelyekkel igen finoman meghintve. A keresztvona- lak eléggé elmosódottak, a belső és a külső keresztvonal rövid, szürke vonal, melyet szürke árnyék kísér. A hullámvonalat széles, szétfolyó sötét paszta képviseli, mely a csúcstól a tornális sötét rajzolatig fut; a tornusnál éles fehér ívrajzolat látható. A kör- és vesefolt nagy, de eléggé elmosódó, részben egymásba olvadó. A szegélytér erei között finom sötét vonalkák futnak, a rojt tő-vonala feketés, a rojt sötétbarna, finom fehér foltozással. A hím hátulsó szár- nya fehér, ritkás barnás behintéssel, főkét az ereken és a keresztvonal helyén; a holdfolt kicsi, kerekített, a szegélytéri behintés keskeny, barnás. A nőstény hátulsó szárnyán a barnás behintés és a szegélytér elsötétedése jóval erőteljesebb.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-33 mm.

Repülési idő: május-július, július-augusztus.

Általános elterjedés: egész Európában szórványosan elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: az Északi-középhegység néhány pontjáról ismert (pl.: Mátraháza, Bálvány, Jósvafő, Telkibánya).

Hernyója szürkésbarna, foltszerű, változó erősségű sárgás behintéssel. Finoman szőrözött, a háti szemölcsök körülrajzoltak, világos közepűek; a hátközépen halvány, fekete-fehér rajzolat, a tizenegyedik szelvényen kétcsúcsú kiemelkedés látható. Oldalvonala fekete, benne ülnek a légzőnyílások, fölötte egy elkülönült sárgásbarna sáv húzódik. Feje barnásszürke. Bábként telel.

Tápnövény(ek): lonc-fajok (Lonicera­ spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.