Catocala dilecta (Hübner, 1808)
nagy övesbagoly

Szinonímák: Astiotes dilecta – nagy tölgyfa-övesbagoly

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Hátulsó szárnyának fonákján a fekete holdfolt közepéből hosszú és éles fekete csík húzódik a szárny tövébe. Elülső szárnyának alapszíne sötét barnássárga, a belső keresztvonal ferde, a ránctérben keletkezú hosszú és kúp alakú kitüremlése a hurokfolt alá terjed, belülről világosabb csík és széles, feketésbarna árnyék kíséri, kívül a középtér, főként a felső szegély alatt világosabb árnyalatú. A vesefolt nagy, a középtér árnyéka széles. A külső keresztvonal fekete és eléggé éles, felső része eldőlt M betűre emlékeztet, de ez a két kiugró fog nem szokatlanul hosszú. Az árnyékvonal zegzugos és meredek, két oldalról sötét kerete van, a tővonal homályos, sötét és szaggatott, a vonalkák közeit világosszürke pettyecskék töltik ki, a rojt sötétszürke. Hátulsó szárnya karmazsinpiros, a belső fekete szalag széles, a belső szegély felé elhomályosul, a széles fekete külső szegély belső határa szinte párhuzamos vele, a rojt tarka. Válltakaróinak kerete fekete. Elülső szárnyainak fonákja fehér, de a sejt fehér csíkja és a külső csík igen keskeny, a fekete részek terjedelmesek, tompafeketék, a külső szegély felé elszürkülnek. Hátulsó szárnyának mintázata tükörképe a felszínnek, de a belső fekete stalag a ráncban véget ér. A sejt gyakran kettésoztott, alapszíne karminpiros, csak a világos öv három felső foltja fehéres (a felső szegély alatt), a rojt tarka.

Változékonyság: mintázatának színe változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 66-68 mm.

Repülési idő: július-szeptember.

Általános elterjedés: Észak-Európát kivéve egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: az Északi-középhegységben és a Dunántúlon is él, de igen lokális.

A hernyó szürkészöld, fehér vagy hússzínű pontok tarkítják, hátás sötét kettős vonal fut végig. Bibircsei fehérek vagy sárgásak, a 8. szelvény duzzanata sárga, oldalain a lábakig márványozott, feje világosbarna és fekete vonalkák tarkítják.

Tápnövény(ek): tölgy-fajok (Quercus spp.).

Hasonló faj(ok): Catocala sponsa, Catocala electa, Catocala nupta, Catocala puerpera, Catocala elocata, Catocala promissa