Catocala fraxini (Linnaeus, 1758)
kék övesbagoly

Szinoníma: kéköves bagoly

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Hátulsó szárnyának alapszíne fekete, amelyben széles és égszínkék öv húzódik. Elülső szárnyának alapszíne világos hamuszürke, többnyire némi okkeres árnyalattal, a rajzolati elemek sötétszürkék, s rendszerint csak a külső keresztvonal feketésszürke. A keresztvonalak zegzugosak, fogazottak, kettősek, közüket többnyire világos sárgásszürke vagy okkersárga szín tölti ki, két oldalról keskenyebb-szélesebb árnyékok kísérik őket. A vesefolt nagy, kerete kettős, közepe és a lefűződött, kerek hurokfolt szintén okkersárgás. A hullámvonal széles és élesen fogazott, a külső szegélytér ismét sötétebb szürke, a tővonal szaggatott, külső fele csipkés, akárcsak a fehér rojt. Hátulsó szárnya fekete, az öv égszínkék, de a felső és a belső szegélyen fehéres, a tővonal hullámos, fekete, mögötte a szegély keskeny világos csíkja szintén kékes és fehéres, a rojt fehér. Az elülső szárny fonákja fehér, némi kékes árnyalattal, vagy tiszta kékesfehér, a rajzolat tompa fekete, a szegélyek felé elszürkülő. Hátulsó szárnyának tőtere nem fekete, hanem kékesfehér, a világos részek tiszták, nincsen sötét beporzásuk, a tővonalak épek, hullámosak, a rojt hófehér. Tora szürke, potroha kékesszürke.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 5000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 82-86 mm.

Repülési idő: július-szeptember.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

A hernyó szürke, sűrű fekete pontocskák fedik, hátvonala homályos, világosszürke. A 8. szelvény duzzanata lapos, sok finom feketésbarna pont tarkítja, a 11. szelvényen kicsi, kiemelkedő, feketésbarna pettyekből álló keresztsáv van, feje nagy, feketével márványozott, hátsó keretét két sárgás ívecske alkotja. Bábja kékkel csíkozott sötét vörösesbarna.

Tápnövény(ek): nyár-fajok (Populus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), éger-fajok (Alnus spp.), kőris-fajok (Fraxinus spp.), bükk-fajok (Fagus spp.), szil-fajok (Ulmus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Gór Ádám, Csévharaszt, 2012. 08. 31.
© Szombathelyi Ervin, Csévharaszt, 2008. 09. 12.
© Gór Ádám, Csévharaszt, 2012. 08. 31.
© Szombathelyi Ervin, Csévharaszt, 2008. 09. 12.
© Káldi József, 2020. 07. 31.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 08. 20.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 08. 11.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 07. 18.
© Káldi József, 2019. 09. 05.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2009. 04. 24.