Catocala nupta (Linnaeus, 1767)
piros övesbagoly

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Elülső szárnyán a külső keresztvonal meredek, hullámos, nincsenek messze kinyúló fogai vagy kiszögellései. Elülső szárnyának alapszíne világosszürke, amelyet sűrű, sötétszürke behintés fed, olykor némi sárgás árnyalattal, rajzolata homályos. A belső keresztvonal szinte meredek, belső árnyéka miatt kettőzöttnek tűnik, a sejt közepe és a homályosan körvonalazott hurokfolt egyetlen élénk, fehéresszürke folttá olvad össze. A vesefolt nagy, sötét, benne feketés holdfolt látható, az árnyékvonal éles, a vesefolt alatt kifelé ugrik, majd véget ér. A külső keresztvonal szintén kettős, kiugrásai az m ereken rövidek, de az an ér mentén messze kiszögellik a tő felé, a hullámvonal hasonlóan homályos, fogazott vagy hullámos. A tővonal szaggatott, mögötte apró és világos holdfoltocskák sora látható, a rojt szürke és csipkés választóvonala éles. Hátulsó szárnya sötétpiros, tiszta, a szegélytér széles fekete sávja s azárny alső felében két mély hullámot vet, a rojt fehér. Elülső szárnyának fonákja tiszta fehér, a fekete sávok szélesek, az an ér mentén hegyes foguk van. Hátulsó szárnyáé felül fehér, alsó felén piros, a fekete rajzolat a felszín tükörképe, a világos részek mindkét szárnyon tiszták.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 70-75 mm.

Repülési idő: június-augusztus, szeptember-november.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

A hernyó világosabb vagy sötétebb szürke, esetleg vörösesszürke, a széles hát- és oldalvonalak igen homályosak. Bábja barna, kék csíkok díszítik.

Tápnövény(ek): nyár-fajok (Populus spp.), csonthéjas magvú gyümölcs-fajok (Prunus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Catocala dilecta, Catocala electa, Catocala elocata, Catocala promissa, Catocala puerpera, Catocala sponsa

Imágó

© Gór Ádám, 2021. 07. 27.
© Káldi József, 2020. 07. 07.
© Kovács Pál
© Kovács Pál
© Nestor Tamás, Budapest, 2011. 07. 05.
© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2012. 07. 06.