Catocala promissa ([Denis & Schiffermüller], 1775)
kis tölgyfa-övesbagoly

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Elülső szárnyán a belső fekete szalag keskeny és két finom hullámot vet. Elülső szárnyának alapszíne fehér, amelyet azonban olyan sűrű világos- és sötétszürke, helyenként pedig fekete behintés fed, hogy csak a középtér egyes részei (főként a belső keresztvonal előtt) maradnak szabadon. Ez utóbbi hullámos és fogazott, belső árnyéka olyan mély, hogy szinte megkettőzöttnek tűnik, a tőtéren ezért a sötétszürke és a fekete behintés igen erős. z erősen kanyargós külső keresztvonal a belsőhöz közel végződik a belső szegélyen, itt két fehéres félholdat alakítnaka ki. A keresztvonal felső része heyges, széles fekete fogakat bocsát a külső szegély felé, a hurokvonal éles, nincsen lefűződve, belül többnyire fehér. A vesefolt jól látható, benne fekete holdfolt vagy két apró petty van, a hullámvonal éles és hegyesen fogazott, meredek, belülről széles és kissé barnás árnyalatú sötétszürke csík kíséri, kívül a külső szegélytér világosabb hamuszürke, az erek itt feketék. A fekete és éles, de szaggatott tővonal öbleiben fehér pettyek foglalnak helyet, a rojt kissé tarka. Akadnak annyira elfekedett példányok is, hogy a fehér alapszínt csupán egyetlen szögletes foltocska képviseli a sejt közepén. Hátulsó szárnya karmazsinpiros, a belső fekete szalag rendszerint igen keskeny, majdnem a belső szegélyig nyúlik, a fekete szegély viszont igen széles, a rojt fehér és tarka. Elülső szárnyának fonákja fehér, de a fekete rajzolati elemek igen szélesek és a sötét behintés is sűrű, a tővonal azonban jól látható. Hátulsó szárnyáé pirosas, a sötét rajzolat igen terjedelmes, a felül fehér, majd alul piros öv csipkés, éles. Gallérja és válltakarói feketével szegettek.

Változékonyság: vannak szinte teljesen fekete példányai.

Védettség: nem védett.

Méret: 52-56 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul, hegy- és dombvidéken gyakori.

A hernyó kékes- vagy zöldessürke, hátát és oldalát fekete, részben ívelő, részben szögletes és többé-kevésbé éles rajzolati elemekdíszítik. Bibircsei fehérek, a 8. szelvény duzzanatát fekete szín keretezi, közepe fehér, a 11.-en két erősen kiugró nyúlvány látható. Feje sárga, fekete ívecskék tarkítják. Levelek között alakul át vörösesbarna, kékkel csíkozott bábbá.

Tápnövény(ek): tölgy-fajok (Quercus spp.), kőris-fajok (Fraxinus spp.), szelídgesztenye (Castanea sativa), vadgesztenye-fajok (Aesculus spp.).

Hasonló faj(ok): Catocala dilecta, Catocala electa, Catocala nupta, Catocala puerpera, Catocala elocata, Catocala sponsa

Imágó

© Gór Ádám, 2021. 07. 27.
© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2012. 07. 04.
© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2015. 08. 02.
© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2015. 08. 02.
© Dr Gergely Péter, Csobánka, 2013. 07. 20.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 07. 09.
© Gór Ádám, Nagykovácsi, 2012. 08. 20.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2013. 07. 09.

Egyéb stádiumok

© Kárpáti Marcell, 2018. 04. 29.
© Kárpáti Marcell, 2018. 05. 06.
© Kárpáti Marcell, 2018. 05. 13.