Conistra erythrocephala ([Denis & Schiffermüller], 1775)
vörösfejű őszibagoly

Szinonímák: Cerastis erythrocephala, Orrhodia erythrocephala

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Nagyobb termetű, szélesebb szárnyú faj, alapszíne sosem sárgás- vagy narancsbarna, a kör- és vesefolt kitöltése nem sárgás, hanem szürkés vagy kissé fehéres. A fajnak két, nagyjából azonos gyakoriságú, erősen eltérő megjelenési alakja ismeretes. A nominotipikus forma esetében a fej, a tor és az elülső szárny világos, kissé rózsaszínes vörösbarna vagy őzbarna, a potroh némileg világosabb és szürkésebb, helyenként hosszú, sárgás szőrzettel. A keresztvonalak, beleértve az árnyékvonalat is, eléggé halványak, szürkések, kettősek és világosabb kitöltésűek. A körfolt és a vesefolt mindig megvan, viszonylag kicsik, barna és részben fehéres pikkelyekkel keretezettek. Kitöltésük szürke, a vesefolt alsó harmadában, illetve a harántér mentén apró fekete pontocskák is vannak; a csapfolt rendre hiányzik. A hullámvonal kezdeti szakasza sötétebb barnás ékfolt, mely halvány, szakadozott, hullámos fehér(es) vonalban folytatódik, kívülről kissé sötétebb árnyékkal kísérve. A rojt tő vonala kettős, kívül narancsszínű, belül barnás; a rojt egyszínű szürkésbarna. A másik alak (f. glabra) alapszíne változó sötétsegű bordóbarna, a tőtér és a szegélytér belső fele világos okkerbarna behintésű. A rajzolati elemek lefutása és alakja a tipikus alakéval megegyező, de a világos kitöltés miatt mind a keresztvonalak, mind a foltok élesebben rajzolódnak ki. A hátulsó szány színezete mindkét alaknál egyöntetű, sötét szürkésbarna, a f. glabra esetében kevéssel sötétebb tónusú. A rojt fehéres, a középszalag vörösbarna vagy barna. A hátulsó szárnv pirosasszürkével kissé fedett okkerfehér, az elülső szárnyon erősebb, a hátulsón csekély barna behintéssel. A holdfolt az elülső szárnyon eléggé halvány, a hátulsón sokkal élesebb, a keresztvonal is általában jól látható. A potroh hasoldalán a légzőnyílásokat kísérő foltok élesek, feketések.

Változékonyság: nagyon változékony faj, több formája is ismert.

Védettség: nem védett.

Méret: 35-40 mm.

Repülési idő: szeptember-december, majd áttelelés után február-május. A melegebb téli napokon is repülhet.

Általános elterjedés: Európában és Nyugat-Ázsiában él.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordulhat, kedveli az erdővidékeket.

A hernyó alapszíne a barnásszürkétől a sárgásbarnáig változhat. Hát- és mellékhátvonala világos, az utóbbi részlegesen vagy teljesen hiányozhat is. A légzőnyílások feketék. A nyakpajzs barna, két világos csíkocskával; feje feketésbarna.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárú növényt elfogyaszt. Például: gyertyán-fajok (Carpinus spp.), sünzanót-fajok (Ulex spp.), bükk-fajok (Fagus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), útifű-fajok (Plantago spp.), szamóca-fajok (Fragaria spp.), galaj-fajok (Galium spp.).

Hasonló faj(ok): Conistra ligula, Conistra vaccinii, Conistra veronicae

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 02. 28.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 03. 12.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 10. 02.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 09. 25.
© Dr Gergely Péter
© Káldi József, 2018. 04. 08.
© Káldi József, 2021. 04. 01.
© Baranyi Tamás, 2008. 02. 26.
© Dr. Csóka György, 2019. 02. 18.

Egyéb stádiumok

© Kárpáti Marcell, 2017. 04. 19.