Conistra ligula (Esper, 1791)
hegyesszárnyú őszibagoly

Szinoníma: Orrhodia ligula

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny alapszíne feketésszürke vagy vörhenyesbarna, a potroh színe ezzel megegyező. Az elülső szárny csúcsa hegyesebb, a külső szegély kissé homorú; a hátulsó szárny fonákán a holdfolt jól látható. A hím csápja pillás, a nőstényé fonalas. A csáptő világos, a csáptengely barna. Fej- és torszőrzete az elülső szárny alapszínével megegyező tónusú. A rajzolati elemek halványak, az alapszínbe olvadóak. A kör- és a vesefolt nagy, vékony vonallal körülrajzolt, a vesefolt alsó harmada egy árnyalattal sötétebb kitöltésű. A keresztvonalak szimplák, folytonosak, változó erősségűek, a hullámvonal és környéke néhány példányon kivilágosodó. A hátulsó szárny egyöntetű sötétszürke, a holdfolt csak gyengén kivehető. A rojttő sötétebb, a rojt világosabb árnyalatú. A fonák sötétszürke, az elülső szárny középtere erősen besötétedő.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 32-38 mm.

Repülési idő: szeptember-december, majd áttelelés után február-május. A melegebb téli napokon is repülhet.

Általános elterjedés: Európában és Nyugat-Ázsiában él.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordulhat, de nem gyakori. Kedveli a hegy- és dombvidék déli lejtőinek meleg, bokros, eléggé nyílt erdőszegélyeit és tisztásait.

Hernyója sárgászöld, a hátvonal finom, fehéres feketevei szegélyezett, a mellékhátvonalak világosak. A hátvonalak közé eső rész mindig világosabb, mint a mellékhátvonalak és pontokra szakadozott oldalvonal közti részek. A nyakpajzs fényes sárgásbarna a hosszanti vonalak által osztott.

Tápnövény(ek): gyertyán-fajok (Carpinus spp.), juhar-fajok (Acer spp.), hárs-fajok (Tilia spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), iszalag-fajok (Clematis spp.), galagonya-fajok (Crataegus spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), lórom-fajok (Rumex spp.).

Hasonló faj(ok): Conistra erythrocephala, Conistra vaccinii, Conistra veronicae, Conistra vaccinii

Imágó

© Gór Ádám, 2022. 02. 10.
© Gór Ádám, 2022. 02. 10.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 10. 22.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 13.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 10. 10.
© Dr Gergely Péter