Conistra rubiginea ([Denis & Schiffermüller], 1775)
vörös télibagoly

Szinonímák: Cerastis rubiginea, Dasycampa rubiginea, Orrhodia rubiginea – vörös őszibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A test és az elülső szárnyak meleg vörösbarnák, sárgásbarnák vagy rozsdabarnák, az ajaktapogató oldala, a homlokszegély és a gallér pereme sötétszürke; a fejtető és a gallér töve sárgás. A potroh szürkével kevert sárgásbarna, oldalán hosszú sárgás szőrökkel, a hasoldal világos sárga; a légzőnyílásokat kísérő sötét foltok gyakran elmosódottak vagy hiányoznak, csak ritkán élesek. Az elülső szárny rajzolata rendszerint kevéssé éles, pontokra vagy foltokra szakadozott, kettős keresztvonalakból, a körfolt és a vesefolt sötétebb kitöltéséből és világos kereteiből, továbbá elszórt sötét pontokból áll. A tőtér sokszor kifejezettebb sárgás behintésű, a középtér pedig jóval sötétebb barnás, néha szürkésbarna tónusú, általában ez a szárny legsötétebb része. A tővonal néhány kis, feketés foltra redukálódott, a körfolt és a vesefolt sárgás, előbbi közepe, utóbbi alsó harmada feketésszürke. Az árnyékvonal rendszerint széles és sötét, de szétfolyó paszta. A hullámvonal csak kevéssé zegzugos, vékony sárgás vonal, belülről világosbarna sáv, kívülről sötétebb szürkésbarna árnyék kíséri. A rojt tővonala éles fekete pontok sora, a rojt narancsbarna, külső fele szürkével foltozott. A hátulsó szárny szinte teljesen egyöntetű barnásszürke, csak az elülső szegély mentén látható némi sárgás behintés. A rojt vörhenyessárga, néhol elszórt sötétebb pikkelyekkel. A fonák kissé narancsba hajló árnyalatú sárga, az elülső szárny belső tere barnásszürkével árnyékolt. A holdfoltok élesek, a keresztvonal halványabb, de jól kivehető.

Változékonyság: a mintázat intenzitása változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-35 mm.

Repülési idő: szeptember-november, majd áttelelés után február-május. A melegebb téli napokon is repülhet.

Általános elterjedés: Európában és Nyugat-Ázsiában él.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordulhat, kedveli a meleg, mérsékelten nedves lomberdőket és bokorerdőket.

Hernyója szőrös. Ez egy jellegzetes életmódi alkalmazkodás eredménye, minthogy az állat részlegesen myrmecophil (hangyabolyba vonul bábozódni). A hernyó alapszíne barnás- vagy feketésszürke, hosszú pirosassárga szőrökkel és hátközépen egy fekete foltszalaggal. Oldalvonala sötét, a légzőnyílások barnák. A fej és a nyakpajzs feketésbarna.

Tápnövény(ek): rózsa-fajok (Rosa spp.), szeder- és málna-fajok (Rubus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), iszalag-fajok (Clematis spp.), szamóca-fajok (Fragaria spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), lórom-fajok (Rumex spp.).

Hasonló faj(ok): Conistra erythrocephala, Conistra ligula, Conistra veronicae, Conistra vaccinii

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 10. 14.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 04. 24.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 04. 04.
© Káldi József, 2017. 03. 23.
© Káldi József, 2018. 04. 08.
© Káldi József, 2018. 10. 18.
© Káldi József, 2021. 03. 27.
© Káldi József, 2021. 10. 07.
© Gór Ádám, 2021. 03. 31.
© Gór Ádám, 2021. 09. 15.
© Gór Ádám, 2021. 09. 15.
© Dr Gergely Péter

Egyéb stádiumok

© Kárpáti Marcell, 2019. 04. 27.
© Kárpáti Marcell, 2019. 04. 27.
© Kárpáti Marcell, 2019. 04. 27.