Conistra rubiginosa (Scopoli, 1763)
szürke télibagoly

Szinonímák: Cerastis silene, Dasycampa silene, Orrhodia vau-punctatum, Conistra vaupunctatum – feketefoltos télibagoly, téli bagolylepke, télibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A vesefolt szélesebb, mintegy kétszer olyan magas mint széles, a kör- és vesefoltban szinte minden esetben feketés foltok vannak; a hátulsó szárny rojtjában sötét középvonallal. Az ajaktapoató rövid, egyenes, előreálló. A hím csápja pillás, a nőstényé fonalas. A csáptő világos, a csáptengely barna. A fej- és a torszőrzet egyöntetű, az elülső szárny alapszínével megegyező, fényes barnásszürke. Az elülső szárny kifejezetten nyújtott, kicsúcsosodó, külső szegélye ívelt. A kör- és a vesefolt vékony, világos vonallal részlegesen körberajzolt. A keresztvonalak halványak, kettősek, általában az alapszínbe olvadóak. A hullámvonal halvány, a példányok többségén foltokra szakadozó. A rojttő világos, a rojt szürkésbarna. A hátulsó szárny szürkésbarna. A holdfolt erőteljes, de nem éles kontúrú. A rojttő sárgásszürke, a rojt világosszürke. A fonák barnásszürke az elülső szárny középtere erősen besötétedő, a holdfolt markánsan kirajzolódó.

Változékonyság: a fekete foltok mérete változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 33-37 mm.

Repülési idő: október-december, majd áttelelés után február-április. A melegebb téli napokon is repülhet.

Általános elterjedés: Európától és Közép-Ázsiáig él.

Magyarországi elterjedés: szinte mindenütt megtalálható, erdővidékeken sokfelé gyakori.

Hernyója szürkés behintésű sárgásbarna, a hátvonal alig látható, a mellékhátvonalak világossárgák, a köztük lévő rész erősen sötétebb színezetű. A légzőnyílások feketék. A nyakpajzs bársonyfekete, a hosszanti vonalak róla erednek. Feje pirosasbarna.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárú növényt elfogyaszt. Például: juhar-fajok (Acer spp.), galagonya-fajok (Crataegus spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), cickafark-fajok (Achillea spp.), galaj-fajok (Galium spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 11. 03.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 10. 31.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 11. 02.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 11. 03.
© Balogh Diána, 2020. 12. 18.
© Gór Ádám, 2021. 12. 31.
© Dr Gergely Péter
© Dr. Csóka György, 2019. 03. 08.
© Pintér Balázs, 2021. 02. 23.
© Kárpáti Marcell, 2019. 11. 09.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2019. 04. 11.
© Dr. Csóka György, 2019. 05. 31.