Cosmia pyralina ([Denis & Schiffermüller], 1775)
tölgyfa-lombbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Alapszíne vörhenyesbarna. Kör- és vesefoltja nagyon halvány, valamivel világosabb, mint az alapszín. Mintázatásnak fő eleme a vesefolttól a szegély felé található fekete-fehér harántvonal, ami középtájon erős hullámot alkot és az elülső szegélynél kiszélesedik, fehér. Ettől hátrébb egészen a szegélyig az alapszín világosbarna. A vesefolt közvetlen közelében egy halvány, fekete, a fő harántvonalhoz hasonló alakot leíró harántvonal díszlik. A szárny tor felé eső harmadát egy erősen hullámos, kissé szaggatott, fekete hullámvonal határolja, amit kevés fehér pikkely kisér az elülső szegélyhez érve. A szárnycsúcsban kisebb fekete és fehér foltok díszlenek. A rojt színe megegyezik az alapszínnel.

Változékonyság: mintázata és színezete kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 26-32 mm.

Repülési idő: május-július.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordul, kedveli a nedves erdőket.

Peteként telel. Hernyója élénk világoszöld egy hát-, két mellékhát- és két oldalvonallal, amik fehérek. Szelvényenként több fehér pont is díszlik rajta. Légzőnyílásai fehérek, feje zöld.

Tápnövény(ek): nyír-fajok (Betula spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), hárs-fajok (Tilia spp.), körte-fajok (Pyrus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), szil-fajok (Ulmus spp.).

Hasonló faj(ok): Cosmia affinis, Cosmia diffinis, Cosmia trapezina

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 06. 06.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 06. 04.
© Gór Ádám, 2021. 06. 28.
© Dr. Bathó Imréné, 2012. 06. 11.
© Dr. Csóka György, 2009. 06. 19.
© Kiss Tamás, 2019. 06. 14.