Cucullia dracunculi (Hübner, 1813)
lilásszürke csuklyásbagoly

Szinonímák: Cucullia incana, Cucullia linosyridis

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny világos kékesszürke vagy lilásszürke, a kör- és vesefolt halvány narancsbarna kitöltésű. A fej, a gallér és a torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező színezetű. A csáptövi pamacsok sötétek, a gallér alsó harmadában vékony sötét csík fut végig; a torpamacs lesimuló, sötétbarna. A potroh szürke, a potrohpamacsok picik, sötétbarnák. A tővonal egészen vé- kony, feketés. A keresztvonalak halványak, kettősek, az alapszínnel megegyező kitöltésűek. A belső keresztvonal zegzugos, a külső ívelt, enyhén hullámos. A kör- és a vesefolt szaggatott, néha hiányos, vékony fekete vonallal körülrajzolt. A külső szöglet általában sötétebb színezetű. A rojttő világos, belső oldalán kísérő fekete pontsorral. A rojt barnásszürke. A hátulsó szárny fehéres, a barnásszürke behintésű szegélytér a nőstényeknél lényegesen erőteljesebb; a holdfolt halvány, néha hiányozhat is. A rojttő világos, a rojt fehér. A fonák fehéresszürke, erős barnásszürke behintéssel.

Változékonyság: mintázata némileg változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 42-45 mm.

Repülési idő: július-szeptember.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: a középhegységek egyes, meleg déli lejtőiről és az alföldi homokpuszták bizonyos, részben erdősült pontjairól ismert.

A hernyó zsírfényű lilásbarna, hosszanti, kettős sötétbarna-fehér csíkokkal. Hátán középen egy sötétebb sáv húzódik. Világos sárgásbarna bábként telel a talajban.

Tápnövény(ek): aranyfürt (Aster linosyris), őszirózsa-fajok (Aster spp.), üröm-fajok (Artemisia spp.).

Hasonló faj(ok): Cucullia campanulae, Cucullia chamomillae, Cucullia balsamitae, Cucullia lactucae, Cucullia lucifuga, Cucullia mixta lorica, Cucullia tanaceti, Cucullia umbratica

Imágó

© Baranyi Tamás, 2006. 07. 25.
© Baranyi Tamás, 2006. 07. 24.
© Baranyi Tamás, 2005. 07. 25.
© Baranyi Tamás, 2005. 07. 25.