Cucullia gnaphalii (Hübner, 1813)
aranyvessző-csuklyásbagoly

Szinonímák: Cucullia occidentalis – gyopár-csuklyásbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A kör- és vesefolt folyamatos vonallal körülrajzolt, közöttük sötét folt van. A homlok lilásszürke, a csáptövi pamacsok feketésvégűek, a csáptengely világos, a csápízek barnásak. A gallér és a válltakaró az elülső szárny alapszínével megegyező lilásszürke. A gallér alsó harmadában éles sötét csík fut végig. A torpamacs kétcsúcsú, sötétbarna. A potroh szürke, a potrohpamacsok sötétbarnák. A keresztvonalak kettősek, az alapszínnel megegyező kitöltésűek, a belső keresztvonal zegzugos, a külső ívelt, fogazott. A középvonal sötét, a többi keresztvonalnál szélesebb, a kör- és vesefolt közötti részt teljesen kitölti. A körfolt nagy, világos kitöltésű, erőteljes sötét maggal. A vesefolt finom sötét vonallal körülrajzolt, az alapszínnel megegyező kitöltésű, barna magja jól látható. A külső szögletben rövid fekete csík található. A rojttő világos, belső oldalán kísérő fekete foltsorral, a rojt lilásszürke. A hátulsó szárny szürkésfehér, erőteljes szürkésbarna behintéssel, a szegélytér a hímeknél is erőteljes; a holdfolt általában jól látható. A rojt fehéres. A fonák szürkésfehér, erős barnásszürke behintéssel, a holdfolt árnyéka mindig megtalálható.

Változékonyság: mintázata némileg változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 36-46 mm.

Repülési idő: május-július.

Általános elterjedés: eurázsiai faj, a déli részekről hiányzik.

Magyarországi elterjedés: az Őrségből és az Északi-középhegység északkeleti részének néhány pontjáról (Aggteleki-karszt, Bükk: Várhegy, Kis-Eged) ismert, igen lokális és általában ritka.

A hernyó sárgászöld, hátoldala sötétebb, közepén egy széles bordó sáv fut végig, oldalain bordó harántsávok díszlenek. Világos sárgásbarna bábként telel a talajban.

Tápnövény(ek): üröm-fajok (Artemisia spp.), őszirózsa-fajok (Aster spp.), krizantém-fajok (Chrysanthemum spp.), aranyvessző-fajok (Solidago spp.).

Hasonló faj(ok): Cucullia artemisiae, Cucullia absinthii, Cucullia xeranthemi, Cucullia formosa, Cucullia scopariae