Cucullia lactucae ([Denis & Schiffermüller], 1775)
saláta-csuklyásbagoly

Szinoníma: Cucullia anifurca

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A vesefolt körvonalai telj esen elmosódottak vagy hiányoznak, mindkét szárny csúcsai erősen lekerekítettek. Az ajaktapogató rövid, egyenes, előreálló. A homlok feketésszürke, a csáptövi pamacsok világosabb szürkék. A csáptengely világos, a csápízek barnák. A gallér alsó harmadában vékony fekete vonal fut végig, a gallér és a torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező sötétszürke. A potroh sötétbarnás árnyalatú. A keresztvonalak halványak, a belső zegzugos, a külső erősen ívelt, fogazott. A vesefolt helyén a példányok egyrészén határozott körvonal nélküli sötétebb folt látható. A rojttő és a rojt sötétszürke, a rojttő belső oldalán vékony fekete foltsorral. A hátulsó szárny fehéresszürke, erős barnásszürke behintéssel, a szegélytér széles, erőteljes, az erek sötéten fedettek. A holdfolt jól látható. A rojttő világos, a rojt fehéres, belső harmadán szaggatott barnásszürke vonallal. A fonák szürkésfehér, az elülső szárnyon igen erőteljes, a hátulsón halványabb barnásszürke behintéssel. A holdfolt árnyéka mindig megtalálható.

Változékonyság: mintázata némileg változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 44-48 mm.

Repülési idő: május-augusztus.

Általános elterjedés: Közép-Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: főként a középhegységekben és a dombvidékeken él szórványosan.

A hernyó igen jellegzetes, riasztó színezetű, halvány sárgásfehér alapon nagy, szabálytalan narancsvörös és feketésbarna foltokkal díszített. Vörhenyesbarna bábként telel a talajban.

Tápnövény(ek): hölgymál-fajok (Hieracium spp.), saláta-fajok (Lactuca spp.), nyúlsaláta-fajok (Prenanthes spp.), csorbóka-fajok (Sonchus spp.).

Hasonló faj(ok): Cucullia campanulae, Cucullia chamomillae, Cucullia dracunculi, Cucullia balsamitae, Cucullia lucifuga, Cucullia mixta lorica, Cucullia tanaceti, Cucullia umbratica

Imágó

© Baranyi Tamás, 2006. 07. 31.

Egyéb stádiumok

© Gór Ádám, 2007. 06. 16.
© Dr. Csóka György, 2006. 07. 12.