Cucullia lucifuga ([Denis & Schiffermüller], 1775)
hamvas csuklyásbagoly

Szinoníma: hölgymál-csuklyásbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A tor középső része a válltakaróknál jóval sötétebb, feketésszürke; a hím hátulsó szárnya világosszürke. Az ajaktapogató rövid, egyenes, előreálló. A homlok sötétszürke, a csáptövi pamacsok feketések. A csáptengely világos, a csápízek barnák. A gallér alsó harmadában vékony fekete csík található. Az elülső szárny kiszélesedő, de határozott csúcsban végződik. Az alapszín barnás fényű sötétszürke, a keresztvonalak halványak, csak ritkán folytonosak; a belső keresztvonal zegzugos, a külső ívelt, hullámos. A körfolt csak igen halványan látható, a vesefolt valamivel erősebben kirajzolódik. A sejtben a példányok egyrészén határozott körvonal nélküli barnás behintés figyelhető meg. A belső szögletben vékony, fekete csík található. A külső keresztvonalon túl a hosszanti erek sötétebben fedettek, az erek a rojtba már nem futnak ki. A rojttő vékony és világos, a rojt fényesszürke. A nőstény hátulsó szárnya egyöntetű sötét barnásszürke; a hímeknél a holdfolt élesen kirajzolt és az erek igen hangsúlyosan sötéttel fedettek, de elkülönült szegélytér nem figyelhető meg. A rojttő világos, a rojt fehéres. A fonák szürkésfehér, az elülső szárny sötétszürke behintésű, a holdfolt árnyéka mindig megtalálható.

Változékonyság: mintázata némileg változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 43-52 mm.

Repülési idő: április-június, július-szeptember.

Általános elterjedés: Közép-Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: lokálisan elterjedt, a nyugati és északkeleti határszéli hegy- és dombvidékeken (Sopron és Kőszeg környéke, Őrség, illetve Mátra, Bükk, Aggteleki-karszt és Zempléni-hegység) él.

A hernyó fiatalon sötét lilásbarna, hátán és oldalain feketével pontozott, fehér-sárga sávok húzódnak. Az idősebb hernyó sötét csokoládébarna, hátvonala és a lábak feletti sávok élénk narancssárga ikerfoltocskákból állnak, egyébként teljesen egyszínű. Vörhenyesbarna bábként telel a talajban.

Tápnövény(ek): hölgymál-fajok (Hieracium spp.), saláta-fajok (Lactuca spp.), nyúlsaláta-fajok (Prenanthes spp.), csorbóka-fajok (Sonchus spp.), aszat-fajok (Cirsium spp.), pitypang-fajok (Taraxacum spp.), martilapu-fajok (Tussilago spp.).

Hasonló faj(ok): Cucullia campanulae, Cucullia chamomillae, Cucullia dracunculi, Cucullia balsamitae, Cucullia lactucae, Cucullia mixta lorica, Cucullia tanaceti, Cucullia umbratica