Cucullia mixta lorica Ronkay & Ronkay, 1987
vértesi csuklyásbagoly

Szinonímák: Cucullia consors – magyar csuklyásbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny vöröses árnyalatú ólomszürke, a tőtérben éles világosokker folttal. A gallér igen erősen fejlett, sárgás szőrökkel kevert. A válltakarók a külső szegélyük felé világosodóak, széleiken fekete végű szőrökkel keverve. A torpamacs rövid, felálló, feketés végű. A potroh szürke, pamacsai picik, feketések. Az elülsőszárny rövid, kiszélesedő, az erős torral együtt az állatnak zömök külsőt kölcsönöz. Az alapszín sok sárgásszürke és barnássárga elemmel kevert. A kör- és vesefolt vékony, szaggatott fekete vonallal részben vagy teljesen körülrajzolt, barnásszürke kitöltésű. A rojttő világos, a tővonal jól látható foltsorrá alakult. A rojt hosszú sárgásfehér, sok szürke elemmel fedett. A hátulsó szárny sárgásfehér, barnásszürkével erősen behintett; a holdfolt és a szegélytér jól elkülönülő, a rojt fehér. A fonák barnásfehér, szürke behintéssel.

Változékonyság: mintázata némileg változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A Vörös Könyvben és a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer programjában szereplő faj.

Méret: 38-46 mm.

Repülési idő: május-június.

Általános elterjedés: eurázsiai faj. A hazánkban előforduló alfaj csak a Kárpát-medencében él.

Magyarországi elterjedés: a Budai-hegység és a Vértes igen meleg és száraz dolomit-sziklagyepeiben és pusztafüves lejtőin él; lokális és ritka.

A hernyó sötét ibolyásszürke, világosabb hasoldallal és erősen elmosódó hát- és oldalvonalakkal. Vörhenyesbarna bábként telel a talajban.

Tápnövény(ek): aranyfürt (Aster linosyris).

Hasonló faj(ok): Cucullia campanulae, Cucullia chamomillae, Cucullia dracunculi, Cucullia balsamitae, Cucullia lucifuga, Cucullia lactucae, Cucullia tanaceti, Cucullia umbratica