Cucullia tanaceti ([Denis & Schiffermüller], 1775)
vonalkás csuklyásbagoly

Szinoníma: Cucullia beata

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A hátulsó szárny fénylő fehér, az elülső szárny sejtje alatt éles, hosszú fekete vonal látható (mely a külső keresztvonal része). A fej, a gallér, a torszőrzet és az elülső szárny alapszíne egyöntetű fényes világosszürke vagy sötétebb hamuszürke. A csáptövi pamacsok erősek, világosak, a csáptengely fehéres szürke. A gallér alsó harmadában egy vékony fekete csík található. Az elülső szárnyon a tővonal hosszú, vékony, éles fekete csík. A keresztvonalak erősen zegzugosak, a külső keresztvonal sejt alatti részét kivéve halványak. A mintázat többi eleme redukálódott, nyomokban sem található meg. A rojt az alapszínnel megegyező. A hátulsó szárnyon az erek barnásszürke behintésűek, a szegélytér csak a nőstényeknél gyengén barnás behintésű. A rojt fehéresszürke. A fonák fehéres, az elülső szárnyon erőteljesebb, a hátulsón halványabb szürkés behintéssel.

Változékonyság: mintázata némileg változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Méret: 40-48 mm.

Repülési idő: május-június, július-augusztus.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: a középhegységek és dombvidékek meleg déli lejtőin, az alföldi és dunántúli homokos és szikes pusztákon és ürmös bozótosokban él.

A hernyó alapszíne kékesfehér, hátán egy, oldalain két-két sárga sáv húzódik, egész testét fekete pontok és vonalkák fedik. Világos sárgásbarna bábként telel a talajban.

Tápnövény(ek): üröm-fajok (Artemisia spp.), cickafark-fajok (Achillea spp.), pipitér-fajok (Anthemis spp.), kamilla-fajok (Cladanthus spp.), varádics-fajok (Tanacetum spp.), székfű-fajok (Matricaria spp.).

Hasonló faj(ok): Cucullia campanulae, Cucullia chamomillae, Cucullia dracunculi, Cucullia balsamitae, Cucullia lucifuga, Cucullia mixta lorica, Cucullia lactucae, Cucullia umbratica

Imágó

© Baranyi Tamás, 2005. 07. 25.
© Baranyi Tamás, 2005. 07. 25.

Egyéb stádiumok

© Baranyi Tamás, 2005. 07. 08.
© Baranyi Tamás, 2005. 07. 08.
© Dr Gergely Péter, 2016. 09. 09.
© Kiss Tamás, 2019. 07. 08.