Cupido alcetas (Hoffmannsegg, 1804)
palakék ékesboglárka

Szinonímák: Papilio alcetas, Everes alcetas – palakék boglárka

Lycaenidae – Boglárkalepkék családja   

Elülső szárnyának fonákján a fekete foltsor S-alakúan ível, a hátulsón a foltsor 1., 2., 6. és 9. pettye nem egy vonalban helyezkedik el: nem köthetők össze egyenes vonallal. A hím szárnyain felül a fekete szegély igen keskeny, alapszíne liláskék, a nőstényé barna, a fonák fehéresszürke.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Méret: 24-28 mm.

Repülési idő: két nemzedéke április-júniusban és július-augusztusban repül.

Általános elterjedés: az Ibériai-félszigettől, Délés Közép-Európán át Közép- és Nyugat-Ázsiáig terjedt el.

Magyarországi elterjedés: csak kevés helyről volt ismeretes: Zalaegerszeg, a Kisbalaton és Kaposvár környéke, Baja, Szécsény, Szeged környéke és Dömös. Az újabb szisztematikus kutatások során a Dunántúl és a középhegységek számos pontján megtalálták. Helyenként gyakori is lehet, habár terepen – befogás nélkül – azonosítása nem könnyű.

A hernyó zöld, hátán és oldalain sötét vonalakkal.

Tápnövény(ek): tarka koronafürt (Coronilla varia), kőfali pintyő (Cymbalaria muralis), here-fajok (Trifolium spp.), bükköny-fajok (Vicia spp.).

Hasonló faj(ok): Cupido decolorata, Cupido minimus, Cupido argiades, Cupido osiris


Imágó

© Hudák Tamás, Maróc, 2014. 05. 10.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2017. 07. 12.
© Hudák Tamás, Maróc, 2014. 05. 10.
© Dr Gergely Péter, 2013. 08. 23.
© Dókus Gyöngyvér, Zánka, 2015. 07.
© Dókus Gyöngyvér, Zánka, 2015. 07.
© Nestor Tamás, Budai-hg., 2015. 08. 27.
© Iván Miklós, Vöckönd, 2009. 08. 07.
© Káldi József, Koroncó, 2011. 07. 10.
© Dr Gergely Péter, 2013. 08. 23.
© Gór Ádám, Albánia, 2015. 07. 28.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2017. 07. 12.
© Gór Ádám, Vérteskozma, 2012. 05. 19.
© Gór Ádám, Kishuta, 2018. 07. 08.