Diacrisia sannio (Linnaeus, 1758)
vörösszélű medvelepke

Szinoníma: Phalaena sannio

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

A fej és a tor szennyessárga, több-kevesebb vörhenyes szőrözettel (hímek), vagy sötét narancsszínű (nőstények), az ajaktapogató a homlok színével egyező, oldalán néha vöröses vonallal. A potroh sárgás, némi szürkéssárga szőrzettel (hímek) vagy narancs-vörösbarna, feketén gyűrűzött (nőstények), a hasoldal egyszínű sárga vagy barna. A lábak sárgásszürkék, vörösbarna vagy sötét vörösesszürke csíkkal. A hím elülső szárnya tompa sárga színű, szegélyén élénk rózsaszínes behintéssel, a rajzolat szegényes. A sejt végén rózsaszínes nagy holdfolt van, melynek alsó részén barnásszürke foltok olvadnak a holdfolt keretébe. Esetenként a fonákról átütő sötétebb keresztsáv árnyéka is látszik halványszürke pászta formájában. A hátulsó szárny fehéressárga, rojtja rózsaszínű, szegélyterében széles barnásszürke szegélysávval, mely olykor elmosódik vagy eltűnik. A holdfolt hasonló színű, világos magvú, rendszerint erős. A fonák alapszíne a felszínével megegyező, szegélyein szélesebb rózsaszín kerettel, a holdfoltok erősek. Az elülső szárnyon a tőtér és a külső keresztsáv sötétszürke. A nőstény elülső szárnya narancsbarna, elülső szegélye és erei sötétebbek, a holdfolt erős, vörösesbarna, a fonák sötét kersztsávja néha átüt a felszínre. A hátulsó szárny narancsvörös, a holdfolt, a belső tér és a szegélysáv feketésbarna. A fonák narancsvörös, a holdfoltok, a szárnyak tőtere és a szegélysáv helye feketésszürke behintésű, az utóbbi gyakorta foltokra szakadozik.

Változékonyság: a nőstény hátulsó szárnyain a fekete mintázat mérete változó, olykor az egész szárny fekete.

Védettség: nem védett.

Méret: 35-44 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van (május-június, július-szeptember).

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

Petéje félgömb alakú, fehéres. Hernyója barnásfekete, vörösbarna, szőrzete rőtvörös. Légzőnyílásai fehérek, hátán is fehér sáv fut, ezt vörös pontozás díszíti. Az őszi hernyók áttelelnek. Laza szövedékben bábozódik. Bábja vörösbarna, kremasterén rövid szőrökkel.

Tápnövény(ek): hölgymál-fajok (Hieracium spp.), csalán-fajok (Urtica spp.), útifű-fajok (Plantago spp.), közönséges csarab (Calluna vulgaris), galaj-fajok (Galium spp.), szamóca-fajok (Fragaria spp.), oroszlánfog-fajok (Leontodon spp.), éger-fajok (Alnus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), keserűfű-fajok (Polygonum spp.), here-fajok (Trifolium spp.), aszat-fajok (Cirsium spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Gór Ádám, Fót, 2010. 05. 29.
© Dr Gergely Péter, Csákvár, 1984. 06. 23.
© Dr Gergely Péter, Csobánka, 2005. 08. 21.
© Káldi József, Koroncó, 2014. 08. 02.
© Kurucz Lajos, Őrség, 2013. 08. 11.
© Kovács Pál, Balatonszárszó, 2008. 07. 12.
© Kovács Pál, Budai-hg., 2008. 05. 17.

Egyéb stádiumok

© Gór Ádám, Csákvár, 2011. 04. 26.
© Gór Ádám, Csákvár, 2011. 04. 26.
© Gór Ádám, Csákvár, 2011. 05. 03.