Dichonia aeruginea (Hübner, 1808)
hamvas tölgybagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny ólomszürke, a bagolyrajzolat elemei zöldesfehérek vagy zöldek. Az ajaktapogató rövid, előreálló. A hím csápja fogazott, a nőstényé fonalas, mindkét ivarnál a csáptengely barna. A fej szőrzet sötétszürke, a gallér középső része narancssárga, felső élén vékony fekete csíkkal. A torszorzet az elülső szárny alapszínével megegyező, a válltakarók élein feketésvégű szőröket találunk. Az elő- és utótori pamacs kicsi, enyhén felálló. A kör- és a vesefolt erőteljes, világoszöld kitöltésű, sötét közepű. A nőstényeken a vesefolt külső oldala szürkés behintésű. A csapfolt vékony fekete vonallal körülrajzolt, kitöltése az alapszínnel megegyezik. A tőtér az elülső szegélytől a tővonalaig világoszöld behintésű, a nőstényeken ez lényegesen kevésbé szembetűnő. A keresztvonalak kettősek, vékonyak, világos kitöltésűek, a belső hullámos, a külső ívelt, fogazott. A csapfolt vége és a külső keresztvonal között egy kivilágosodó foltot találunk. A hullámvonal halvány, zegzugos. A rojttő világos, a rojt ólomszürke. A hímek hátulsó szárnya fehéresszürke, az erek sötéten fedettek; a szegélytér keskeny, diffúz szürkés behintésű, a holdfolt jól látható. A nőstények hátulsó szárnya egyöntetű sötétszürke. A fonák világosszürke, az elülső szárny középtere besötétedő, a holdfolt árnyéka mindig megtalálható.

Változékonyság: mintázata és színezete kissé változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Méret: 33-34 mm.

Repülési idő: szeptember-november.

Általános elterjedés: Közép- és Dél-Európában él.

Magyarországi elterjedés: néhány dombvidéki és középhegységlábi meleg molyhostölgyesből ismert; kifejezetten lokális és ritka.

Hernyója fehéressárga vagy vörösessárga, hátán a negyedik szelvénytől kezdődően egy lapát alakú pirosassárga folttal, melyet a vékony fehéres hátvonal oszt ketté. A foltokon belül két fehér keretű rozsdabarna pont látható. Oldalvonala pirosassárga, a légzőnyílások feketék, fehér pereműek; feje barnássárga. Peteként telel.

Tápnövény(ek): molyhos tölgy (Quercus pubescens).

Hasonló faj(ok): Dichonia convergens