Dysauxes ancilla (Linnaeus, 1767)
üvegpettyes álcsüngőlepke

Szinoníma: Phalaena ancilla

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

A hím hátulsó szárnya nem agyagsárga. A nőstény hátulsó szárnya széles sávban egyenletes sárga. A fej, a vállak és a potroh narancssárga, a potroh gerincén fekete pontsor húzódik. A tor és a szárnyak agyagszínűek. Az elülső szárny szegélyterében egy kisebb és két nagyobb fehér folt van. Ezek néha összefolynak, máskor a kisebb és a két nagyobb folt között egy 4. folt jelenik meg. Elsősorban a nőstényeknél gyakori a belső szegély felénél elhelyezkedő egy hol kisebb, hol nagyobb, fehér vagy sárgásfehér folt. Kivételes esetekben ennél is több folt van vagy ellenkezőleg, elenyésznek. A hímek hátulsó szárnyának a középtere valamivel világosabb, mint az alapszín. A nőstényé széles sávban élénksárga. A tő felől hegyesszögben megtört barna sáv húzódik. Az alapszínnel megegyező színű szegélytér a külső szegletnél a legszélesebb, és a belső szeglet felé csak kevéssé keskenyedik el. A fonák a szárnyak felszínével megegyező színű. A rojt igen rövid.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 22-28 mm.

Repülési idő: május-július, augusztus-november.

Általános elterjedés: Észak-Európából hiányzik.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

Feketés barna fejű hernyója világos- vagy olajbarna; oldalain széles, gerincvonalától kétoldalt keskenyebb sárga sávokkal. Fekete szemölcsein barna szőrzet van. Hernyója ősszel, majd áttelelés után tavasszal táplálkozik. Bábja barna, hátoldala sűrűn szőrös. A báb vége lekerekített.

Tápnövény(ek): aggófű-fajok (Senecio spp.), útifű-fajok (Plantago spp.), gyermekláncfű (Taraxacum officinale), saláta-fajok (Lactuca spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Gór Ádám, 2021. 07. 05.
© Káldi József, 2020. 06. 19.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2009. 06. 16.
© Dr Gergely Péter, Csobánka, 2010. 07. 03.
© Dr Gergely Péter, 2011. 07. 18.
© Káldi József, Koroncó, 2014. 07. 08.
© Kovács Pál, Ásotthalom, 2008. 06. 07.
© Bagosi Zoltán, Kiskunság, 2005. 07. 17.