Eublemma minutata (Fabricius, 1794)
fehér törpebagoly

Szinonímák: Porphyrinia noctualis, Porphyrinia paula – szürkésfehér apróbagoly

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Elülső szárnyának a töve is sötét, akárcsak az egész középtér: a két részt elválasztó csík a fehér belső keresztvonal. Alapszíne fehérrel kevert olajszürke, a tötér alig halványabb árnyalatú, mint a középtér. A belső keresztvonal széles, kissé ferde, a középtér ráncterében két igen sötét szürkés, kissé ferde és magas folt található. A vesefolt két elmosódott feketés pontból áll. A középtér felső részének sötét színe széles sávban kinyúlik egészen a szárny csúcsáig, ahol a fehér hullámvonál felső íve határolja, alsó része előtt széles, ferde, fehér betét húzódik, ez előtt ismét egy magas, sötét folt, amit viszont kívülről a fehér hullámvonal alsó íve szegélyez. A tővonal szaggatott, homályos, a rojt fehér, választóvonala széles, szürke. Hátulsó szárnya szürke, a töve fehéres, a szegélyek felé elsötétedő. Testszíne olyan, mint az elülső szárny tövének árnyalata. Az elülső szárny fonákja sötétszürke, fényes, csak a tarka rojt élénkíti, a hátulsóé fehér, csupán a külső szegély keskeny sötét szalagja díszíti.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 14-18 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van: május-június, július-szeptember.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: élőhelyei főként homokos területek.

A hernyó világoszöld, fehér hát- és oldalvonalai vannak, bibircsei aprók, pontszerűek. Légzőnyílásai fehérek, keretük sötétsárga, feje fekete, nyakpajzsa barnássárga, elöl két fekete ponttal. A tápnövény szárában él, majd a gyökerei között a talajban alakul át vaskos, sárgásbarna bábbá.

Tápnövény(ek): homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium), parlagi macskatalp (Antennaria dioica), gyopár-fajok (Gnaphalium spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.