Euchalcia variabilis (Piller, 1783)
sisakvirág-aranybagoly

Szinoníma: Plusia variabilis

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnyának alapszíne fényes oliv-szürkészöld. A tőtér széles, világos árnyalatú, ferdén lemetszett, a külső keresztvonal belső része rózsaszínű, a külső fehéres, belülről zöldesszürke, a középtér felől feketés csík határolja. A tőtér tövi részén szürkésbarna felhő ül, külső része a sejt közepéig hatol és szinte a felső szegély közepén végződik. A körfolt csak sejthető, a sejt alá nyúló része a leghatározottabb, de itt is homályos, a vesefolt alig látható, mögötte a sejt elsötétült. Ez a tér az árnyékvonal felső részét képviseli, az alsó viszont széles és sötét olajzöld csíkként húzódik végig a középtéren. A külső keresztvonal belső határa feketészöld, benne zöld vonal húzódik, kívülről sötétebb, ám egyre világosódó rózsapiros szalag követi (amely a felső szegélyen is széles) egészen a fehéres hullámvonalig. A külső szegélytér ismét fényes rózsaszínű: e vonalak, csíkok és szalagok finoman ívelnek és párhuzamosak. A szárny külső felében az erek rendszerint fehéresek, a tővonal fehér, a rojt szürke. Hátulsó szárnya zöldfényű sötétbarna, a szegély felé elsötétedik, torszőrzete ugyanilyen színű. Fonákja sárgászöld, az elülső szárnyén a tő- és a középtér, valamint a széles külső keresztsáv sötétebb árnyalatú, a hátulsóén az alapszín világosabb sárga, a tőtér és a külső keresztvonal sötét, e rajzolati elemek azonban mind igen homályosak.

Változékonyság: az elülső szárny színezete igen változatos, vannak rózsaszínnel egészen fedett és sötét, zöldes vagy barnás árnyalatú példányok is.

Védettség: természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 35-42 mm.

Repülési idő: június.

Általános elterjedés: a Palearktikum nyugati felén él.

Magyarországi elterjedés: hegyvidéki faj, szórványosan fordul elő.

A hernyó kékeszöld, hátvonalai sötét feketészöldek, oldalvonalai feketések, a légzőnyílások széles sárga csíkban foglalnak helyet, hasa szürkészöld, feje fekete, szögletes, zöld rajzolattal. A hernyók az összehúzott levél fonákján találhatók, ugyanitt van finom fehér szövedékben elhelyezkedő sötétzöld bábja is.

Tápnövény(ek): sisakvirág-fajok (Aconitum spp.), borkóró-fajok (Thalictrum spp.), sarkantyúfű-fajok (Delphinium spp.).

Hasonló faj(ok): Euchalcia modestoides

Imágó

© Dr Gergely Péter, Csobánka, 2018. 05. 27.
© Dr Gergely Péter, Csobánka, 2018. 05. 27.

Egyéb stádiumok

© Pintér Balázs, 2021. 05. 18.