Furcula bifida (Brahm, 1787)
kis púposszövő

Szinonímák: Cerura bifida, Furcula hermelina

Notodontidae – Púposszövők családja   

Az elülső szárny sötét középső sávján egy széles beöblösödés van, és a belső szegélynél esetenként még egy kicsiny. Nagyobb, mint a Furcula furcula, és elülső szárnya sötétebb. A sötét sávot legtöbbször széles markáns sötétbarna csíkok határolják.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 36-45 mm.

Repülési idő: április-május, június-augusztus.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

Félgömb alakú, bíborbarna petéit néhány darabos csoportokban helyezi el tápnövénye levelére. Kifejlett hernyója a másik két Furcula-fajéra emlékeztet. Tor- és hát.rajzolata nem függ össze, barnásibolya színű. A torrajzolatot világos vonal osztja ketté. Oldalain elmosódott, vöröses foltok vannak. Farokvillája zöld-vöröses színezésű. Nyár elején és ősszel táplálkozik. Kéregrepedésekben készíti el kemény bábszövedékét. Vörösbarna bábja van, az őszi báb áttelel.

Tápnövény(ek): nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Furcula bicuspis, Furcula furcula

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 05. 08.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 08. 10.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 04. 11.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 08. 11.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 05. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 07. 29.
© Gór Ádám, Fülöpháza, 2012. 04. 27.
© Káldi József, 2019. 07. 18.
© Káldi József, 2020. 04. 01.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2020. 08. 05.
© Kárpáti Marcell, 2016. 08. 10.
© Kárpáti Marcell, 2016. 08. 14.
© Dr. Csóka György, 2020. 08. 05.
© Kárpáti Marcell, 2018. 06. 16.
© Balogh Diána, 2016. 05. 19.
© Kárpáti Marcell, 2016. 09. 17.
© Kárpáti Marcell, 2016. 09. 14.
© Dr. Csóka György, 2019. 07. 29.
© Dr. Csóka György, 2020. 08. 17.
© Balogh Diána, 2014. 10. 05.
© Balogh Diána, 2017. 09. 29.
© Balogh Diána, 2017. 09. 29.
© Kárpáti Marcell, 2017. 10. 05.
© Balogh Diána, 2014. 10. 08.
© Balogh Diána, 2015. 02. 20.