Furcula furcula (Clerck, 1759)
szürke púposszövő

Notodontidae – Púposszövők családja   

A sötét középső sáv külső szegélye többször beöblösödik, az öblök közül az első a legnagyobb. Nagyon hasonlít a Furcula bicuspisra is, de alapszíne sokkal sötétebb és átlagban jóval kisebb.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-40 mm.

Repülési idő: április-május, június-augusztus.

Általános elterjedés: palearktikus faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

Félgömb alakú, barna petéit egyesével rakja le tápnövénye leveleire. Hernyója zöld. Tor- és potrohrajzolata egybefüggő, ibolyásvörös színű, sárga szegéllyel. A 7. szelvénynél a rajzolat erősen kiszélesedik, egészen a vöröses légzönyilásokig leér. Farokvillája vörösbarnasárga gyűrűzésű. Nyár elején, majd kora ősszel táplálkozik. Bábszövedékét kéregrepedésekben készíti el. Vörösbarna bábjának szárnytokjai zöldes színűek. Az őszi bábok áttelelnek.

Tápnövény(ek): nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), nyír-fajok (Betula spp.), bükk-fajok (Fagus spp.).

Hasonló faj(ok): Furcula bicuspis, Furcula bifida

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 05. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 05. 25.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 04. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 08. 17.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2011. 05. 21.
© Káldi József, 2019. 04. 10.
© Káldi József, 2019. 05. 29.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2020. 08. 10.
© Balogh Diána, 2016. 09. 22.
© Balogh Diána, 2016. 09. 22.
© Balogh Diána, 2018. 07. 02.
© Balogh Diána, 2018. 07. 13.