Hadena filograna (Esper, 1788)
sötétmintás szegfűbagoly

Szinoníma: Dianthaecia filograna, Dianthoecia filograna, Miselia filigrama, Hadena filigrama

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny szélesebb és kevésbé csúcsos, tompa sötétszürke, a rajzolati elemek elmosódottak. Az ajaktapogató egészen rövid, a homlok feketésszürke, a csáptövek alatt egy fekete csíkkal. A hím csápja gyengén fogazott, a nőstényé fonalas. A torszőrzet, a válltakaró és a gallér feketésszürke, határaikon, továbbá az elő- és utótori pamacs csúcsán feketésvégű szőrökkel. A lábak sötét barnásszürkék, az ízesülések barnássárgán gyűrűzöttek. Az elülső szárny alapszíne szürkésfekete, változó erősségű fekete behintéssel. A kör- és a vesefolt vékonyan feketével körberajzolt, a csapfoltnak csak az alsó íve látható. A körfolt általában az alapszínnél világosabb kitöltésű. A belső keresztvonal kezdeti szakasza általában hiányzik, a felső harmadától kezdődően azonban élesen, feketével kirajzolt. A külső keresztvonal ívelt, fogazott, középső szakaszától lefelé halvány, fehéresszürke árnyékkal kísért. A középtér erősen beszűkül. A példányok egyrészén a körfolt alatt egy elég szabályos, négyszöglétű, szürkésfehér folt figyelhető meg, gyakran ez az elülső szárny legvilágosabb része. A hullámvonal halványszürke, néha teljesen elmosódott. A rojttő feketésszürke, belső oldalán háromszögletű kísérő pontsorral; a rojt szürkésfehérrel kevert. A hátulsó szárny sötétszürke, a középtér csak nagyon enyhén kivilágosodó, a keresztvonal és a holdfolt csak halványan látható. A rojttő barnásszürke, a rojt szürkésfehér. A fonák sötétszürke, csak a holdfolt árnyéka vehető ki élesen.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 26-30 mm.

Repülési idő: május-július.

Általános elterjedés: Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: ritka és lokális, adatai általában Budapest környékéről és az Északi-középhegységből származnak.

Hernyója vörösesszürke, apró sötét pontbehintéssel; rajzolati elemeket nem lehet elkülöníteni rajta; a szelvényhatárok kivilágosodóak. A légzőnyílások fekete pontokként jelentkeznek. Feje mézsárga. Talajban bábozódik és bábként telel.

Tápnövény(ek): habszegfű-fajok (Silene spp.).

Hasonló faj(ok): Hadena magnolii