Hada plebeja (Linnaeus, 1761)
hamvas kertibagoly

Szinoníma: Hada nana, Hada dentina, Lasionycta nana, Mamestra dentina, Lacanobia obvia

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató rövid, fölfelé álló, oldala barna. A homlok barnásszürke, a csáptövek alatt vékony feketés csíkkal. A hím csápja fogazott, a nőstényé fonalas. Mindkét ivarnál a csáptengely világos. A gallér, a válltakarók és a torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező, legtöbbször barnás árnyalatú szürke de a melanisztikus példányos sem ritkák. A gallér felső harmadán vékony, fekete csík fut végig. A válltakarók élei feketés végű szőrökkel határoltak. Az elő- és utótori pamacs lesimított, fekete csúcsú. A potroh középig tartó pamacssor fekete végű, a potroh barnásszürke. Az elülső szárny fővonala rövid, fekete, esetenként erősen redukálódhat. A keresztvonalak kettősek, az alapszínnel megegyező kitöltésűek, a középtér beszűkülő, általában sötétebb behintésű. A körfolt nagy, világos kitöltésű, a vesefolt vékonyan feketével körülrajzolt, alsó harmada feketésbarna. A csapfolt markáns, sötét kitöltésű. A hullámvonal világos, a külső szegélytér sötétebb behintése általában éles kontúrt ad neki. Belső oldalán a nyílfoltok mérete és száma példányonként változó. A rojt világossal kevert sötétszürke. A hátulsó szárny fényes barnásszürke, az erek sötétebben fedettek, a szegélytér gyengén besötétült. A holdfolt és a keresztvonal halvány. A rojttő világos, a rojt fehéres, benne egy szaggatott, barnásszürke vonallal. A fonákon a holdfolt árnyéka erőteljes, a vesefolté és a külső keresztvonalé halványabb. A hátulsó szárny középtere kivilágosodó.

Változékonyság: mintázata és színe változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 29-33 mm.

Repülési idő: április-június, július-szeptember.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: bárhol előfordulhat, de kedveli a középhegységi területeket.

Bábként telel. Hernyója sötétbarna, hát- és oldalvonalakkal. A mellékhátvonal a negyedik szelvénytől kezdődően egy-egy félhold alakú sötét foltot ölel körbe. A légzőnyílások és a fej fényes feketék.

Tápnövény(ek): sokféle lágyszárút elfogyaszt, például: zörgőfű-fajok (Crepis spp.), hölgymál-fajok (Hieracium spp.), gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), csillaghúr-fajok (Stellaria spp.).

Hasonló faj(ok): Hadena bicruris, Hadena capsincola, Hadula dianthi hungarica, Hadena perplexa, Hadula trifolii

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 07. 24.
© Dr Gergely Péter
© Káldi József, 2021. 07. 14.
© Balogh Diána, 2020. 07. 16.
© Gór Ádám, 2011. 08. 03.
© Gór Ádám, 2011. 08. 03.
© Gór Ádám, 2011. 08. 03.
© Gór Ádám, 2021. 05. 22.
© Gór Ádám, 2019. 10. 24.