Hecatera bicolorata (Hufnagel, 1766)
világosszürke kertibagoly

Szinonímák: Polia serena, Miselia serena, Mamestra bicolorata, Hecatera serena – világos kertibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny tő- és szegélytere hamvas kékesszürke, a vesefolt felülről lefelé szélesedik. Az ajaktapogató egészen rövid, előreálló oldala sötét. A hím csápja finoman pillás, a nőstényé fonalas. A gallér alsó harmadában vékony, fekete csík van. Az elő- és utótori pamacs csúcsában és a válltakarók szegélyén feketevégű szőröket találunk. A keresztvonalak feketék, külső oldalukon feltűnő világos kontrasztozással. A középtér erősen elütő, sötét barnásszürke behintésű. A kör- és a vesefolt vékony, fekete vonallal keretezett, az alapszínnel megegyező kitöltésű, a vesefolt alsó harmadában egy feketés folttal. A csapfolt csak részben körülrajzolt, a középtérbe olvadó. A hullámvonal vékonyan kihúzott, a nyílfoltok picik. A rojt barnásszürke, belső fele sötét behintésű, a külső szabályos világos mintázatú. A hátulsó szárny fénylő világosszürke, a szegélytér sötétszürke behintésű, a sarokfolt pici és világos. A holdfolt mindig látható. A rojttő sötét, a rojt fehéresszürke, belső harmadán sötétebb vonallal. A fonák fehéresszürke, sötétszürke behintéssel. A holdfolt és a vesefolt árnyéka megtalálható.

Változékonyság: mintázata kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-33 mm.

Repülési idő: két nemzedéke repül április és szeptember között.

Általános elterjedés: palearktikus faj.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordul, kedveli a meleg, száraz, nyitott gyepeket.

A hernyó alapszíne általában zöld vagy zöldesbarna, elszórt apró fekete foltocskákkal tarkított; hátvonala és két kísérővonala fekete, foltokra szakadozott. Oldalvonala sárgásfehér, néha kifejezetten sárga. Feje zöldessárga, két vékony fekete csíkkal. Bábként telel.

Tápnövény(ek): zörgőfű-fajok (Crepis spp.), hölgymál-fajok (Hieracium spp.), saláta-fajok (Lactuca & Prenanthes spp.), csorbóka-fajok (Sonchus spp.), keserűgyökér-fajok (Picris spp.), sédkender-fajok (Eupatorium spp.).

Hasonló faj(ok): Hecatera dysodea

Imágó

© Kárpáti Marcell, 2019. 07. 23.