Herminia grisealis ([Denis & Schiffermüller], 1775)
ligeti karcsúbagoly

Szinonímák: Zanclognatha grisealis, Zanclognatha nemoralis

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Elülső szárnyán a belső keresztvonal egyenes, meredeken vagy kissé ferdén fut a belső szegélyre, s ugyancsak jól látható a hosszú holdfoltot többszörösen megtört, de egyenes szakaszokban körülkanyarító külső keresztvonal is, amelyet belülrő a széles, sötét árnyákvonal kísér; a tővonal szaggatott. Alapszíne szürkésbarna, rendszerint némi sárgás árnyalattal, a vonalak sötétbarnák. Hátulsó szárnya szürke, a két vonal viszonylag homályos, de jól látható, a belső ér végződésénél megtört hullámvonalat kívülről fehéres csík kíséri. Fonákja világos szürkésbarna, a hátulsó szárny világosabb árnyalatú, mint az elülső, a vonalak és a holdfoltok jól észlelhetően átütnek rajtuk.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 23-28 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van: május-június, július-szeptember.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

A hernyó feketésszürke, a hátán fekete, hátulról sárgásszürkével szegett háromszögletű foltok sorakoznak, oldalán rézsutos, fekete vomalkák láthatók, feje fekete. Kövek alatt vagy moha között alakul át karcsú, csillogó, sárgásbarna bábbá.

Tápnövény(ek): szeder-fajok (Rubus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), gyertyán-fajok (Carpinus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), csonthéjas magvú gyümölcs-fajok (Prunus spp.), galagonya-fajok (Crataegus spp.), éger-fajok (Alnus spp.), csalán-fajok (Urtica spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Gór Ádám, 2021. 08. 04.
© Balogh Diána, 2018. 07. 24.
© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2011. 09. 21.
© Gór Ádám, Jósvafő, 2011. 06. 10.
© Kovács Pál
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 07. 15.