Hyles livornica (Esper, 1780)
sávos szender

Szinoníma: Sphinx livornica

Sphingidae – Szenderek családja   

Az elülső szárny ereit sárga pikkelyek fedik. A fej és a tor sárgásbarna, a tor hátoldalán két ívelt fehér sáv kapcsolódik a kétoldalt húzódó fehér sávokhoz. A potroh feketén és fehéren gyűrűzött, hátoldala sárgásbarna. Elülső szárnya a test alapszínével megegyező szímű, a külső szegély szürkéslila, a belső szegély tövétől a csúcsig enyhén hullámos, és a csúcs felé elkeskenyedő sárga sáv húzódik. Az erek egy részét sárga sávok jelzik. A rózsaszín hátulsó szárny töve és külső szegélye fekete, a belső szegélynél fehér folt fekszik. A fonák tompa sárgásbarna, a rajzolat sárga. Elsősorban a, középtérben van barna behintés. A rövid rojt sárgásbarna és fehér.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 60-90 mm.

Repülési idő: vándor faj, május-júniusban jelenik meg délről, majd ezek utódai július-augusztusban repülnek. Fény vonzza.

Általános elterjedés: egész Európa területén elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: bárhol felbukkanhat.

Apró petéi világoszöldek. Kifejlett hernyója zöld, apró és sárga pettyekkel sűrűn behintett. Hátán halvány rózsaszínű sáv fut végig, emellett minden szelvényen egy-egy szögletes fekete folt, valamint egy-egy rózsaszínű, fehérrel szegett folt is van. Oldalán sárga vonal fut végig, a lábak tövénél vöröses foltok varrnak. Hasoldala, lábai piszkossárgák, légzőnyílásai fekete petty belsejében helyezkednek el. Feje, szarva rózsaszínű. A hernyó olykor feketés, hátoldalán sárga vonalakkal. Összenőtt levelek között bábozódik. A bábok egy része még az ősz folyamán kikel, a visszamaradók – az összes többi fejlődési alakkal együtt – a tél folyamán nálunk kivétel nélkül elpusztulnak.

Tápnövény(ek): galaj-fajok (Galium spp.), füzike-fajok (Epilobium spp.), kutyatej-fajok (Euphorbia spp.), lórom-fajok (Rumex spp.), keserűfű-fajok (Polygonum spp.), fukszia-fajok (Fuchsia spp.), ördögszem-fajok (Scabiosa spp.), vadszőlő-fajok (Parthenocissus spp.), közönséges gyújtoványfű (Linaria vulgaris).

Hasonló faj(ok): Hyles euphorbiae, Hyles gallii

Imágó

© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2006. 07. 25.
© Bagosi Zoltán, Görögország, 2008. 06. 28.
© Bagosi Zoltán, Görögország, 2008. 06. 28.
© Gór Ádám, Görögország, 2011. 07. 20.
© Gór Ádám, Görögország, 2011. 07. 26.
© Majláth Gábor, Kisújszállás, 2010. 08. 12.
© Káldi József, Koroncó, 2019. 06. 13.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 05. 18.

Egyéb stádiumok

© Gór Ádám, Törökország, 2010. 07. 06.
© Alex Menrich, Tenerife