Hyssia cavernosa (Eversmann, 1842)
feketejegyű rétibagoly

Szinoníma: Orthosia cavernosa, Hyssia cavernosa gozmanyi

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A fej és a tor sötét lilásszürke, a gallér csúcsán kettős világos-sötét csíkkal. A potroh világosabb szürke, az oldalsó szőrrojt barnás. Az elülső szárny kissé fémes csillogású lilásszürke vagy kékesszürke, némi melegbarna és fehéres behintéssel. A belső és a külső keresztvonal kettős és kevéssé hullámos, sötétszürke, világos kitöltésű. Az árnyékvonal viszonylag keskeny és éles, barna; a hullámvonal csaknem egyenes, fehér, belülről nagy, feketés nyílfoltok határolják, külső oldalán a szegélytér a rojt tövéig egyszínű melegbarna. A kör-, a vese- és a csapfolt nagy, feltűnő, fekete keretű és sötétbarna-sötétszürke kitöltésű. A belső szegélyen széles világos vaj sárga sáv fut végig, a tőtérben a belső keresztvonalig húzódó fekete csík díszíti. A rojttő néhány fehéres pontocskával képviselt, a rojt nagyjából egyszínű sötétbarna. A hátulsó szárny totere barnával erősen behintett, a holdfolt hosszú és ívelt; a szegélytér széles és némileg sötétebb árnyalatú. A rojt fehéres, belső fele és csúcstere barnával kevert. A fonák fehéres, de barnával igen erősen fedett, a csúcsterek környéke és a szegélyek vörhenyes- vagy lilásbarna pikkelyekkel meghintettek. A holdfoltok jobban, a keresztvonalak kevésbé kivehetőek, a hullámvonal árnyéka is gyakran jól elkülönülő.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Méret: 30-37 mm.

Repülési idő: május-július, július-augusztus.

Általános elterjedés: Közép-Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: élőhelyei elsősorban mezofil és nedves rétek, erdőszegélyek, síklápok, mocsárrétek és galériaerdők szegélyei. Ritka.

Hernyóként telel. A hernyó világos- vagy sárgászöld, oldalain egy-egy, hátán két bíbor vagy fehér vonal díszlik. Légzőnyílásai fehérek, hátán márványos minta látható. Feje világoszöld vagy sárga. Bábja sötét vörhenyesbarna.

Tápnövény(ek): farkasalma-fajok (Aristolochia spp.), habszegfű-fajok (Silene spp.).

Hasonló faj(ok): Saragossa porosa kenderesiensis