Lasionycta proxima (Hübner, 1809)
keskenyszárnyú hegyibagoly

Szinonímák: Lasionhada proxima, Mamestra proxima

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató rövid, a hím csápja fogazott, a nőstényé fonalas. A fej és torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező kékes tónusú palaszürke. A válltakarók szegélye és az utótori pamacs csúcsa feketés. Tővonala rövid, fekete. A keresztvonalak halványak, kettősek, a példányok egy részéről a külső keresztvonal teljesen hiányzik. A körfolt nagy és lapított, világos kitöltésű, a vesefolt egyenesen álló, alsó harmadában egy sötét folttal. A csapfolt hosszú, a példányok többségén sötét kitöltésű. Az árnyékvonal csak néha látható, keskeny, éles kontúr nélküli sávként. A hullámvonal halvány, az általában sötétebb szegélytér azonban kiemeli. A rojttő világos, jól elkülönült, belső oldalán vékony, fekete pontokból álló vonal kíséri. A rojt szürke, világos csíkokkal szabályosan osztott. A hátulsó szárny világosszürke, az erek sötéten fedettek, elkülönült szegélyteret nem figyelhetünk meg. A keresztvonal és a holdfolt csak halványan látható. A rojttő világos belülről sötéten határolt, a rojt fehéresszürke. A fonák világosszürke, az elülső szárny sötétebb behintésű, a vesefolt és a külső keresztvonal árnyéka halványan, a holdfolté élesen kirajzolódik.

Változékonyság: kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 28-36 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: csak a nyugati határszél néhány pontjáról (Soproni-hegység, Kőszegi-hegység), az Aggteleki-karsztról és a Zempléni-hegységből ismert.

Hernyóként telel. A hernyó szürkésbarna, háta valamivel világosabb, mint az oldalai, középen egy vékony és halvány vonal húzódik. Légzőnyílásai feketék, feje sárgásbarna.

Tápnövény(ek): oroszlánfog-fajok (Leontodon spp.), gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), szegfű-fajok (Dianthus spp.), habszegfű-fajok (Silene spp.), lórom-fajok (Rumex spp.), üröm-fajok (Artemisia spp.), cickafark-fajok (Alchemilla spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.