Leptidea morsei major (Grund, 1905)
keleti mustárlepke

Szinonímák: Leptidea sinapis major – nagy mustárlepke

Pieridae – Fehérlepkék családja   

Elülső szárnyának csúcsa lekerekített, de az m1 ér végződésénél kicsúcsosodik.
ELSŐ NEMZEDÉK: a hím elülső szárnyán a csúcstér foltja halvány feketésszürke, szögletes, a tőtér és a felső szegély körülbelül annak egyharmadáig szürke, a fonák csúcstere halvány szürkészöld. A hátulsó szárny fonákja halvány szürkészöld, erős szürke mintázattal. A nőstény elülső szárnyán a csúcstér halványszürke behintése alig látszik és az erekre korlátozódik; a szárnyak fonákja olyan mint a Leptidea sinapis első nemzedékének hímjéé.
MÁSODIK NEMZEDÉK: a hím elülső szárnyának csúcsterében a folt olyan mint a Leptidea sinapis hímjéé a második nemzedékben, belső határvonalai azonban kissé szögletesek, fonákján a csúcstér halványsárga. Hátulsó szárnyán a rajzolat elmosódott, a két harántsáv a tő felé halványodik, de mindig megvan, a sárga alapszínt fehér foltok tarkítják. A nőstény elülső szárnya hasonlít az első nemzedékéhez, de jóval nagyobb, a csúcstérben az erek szürke behintésének belső vége pedig olykor fekete folttá egyesül; elülső szárnyának fonákján a csúcstér még halványabb sárga. Hátulsó szárnya majdnem fehér, a párhuzamos sávoknak csak halvány körvonalai észlelhetők.

Változékonyság: a nemzedékek között vannak különbségek.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Natura 2000 és a Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 35-50 mm.

Repülési idő: márciustól augusztusig két nemzedéke van.

Általános elterjedés: elterjedése diszjunkt, Oroszországtól egészen Japánig él, Európában kisebb területen található, délen a Balkán, nyugaton Ausztria, északon Csehország elterjedésének a határa.

Magyarországi elterjedés: 2000 óta csak az Aggteleki-karszton és a Zselicben észlelték. Erősen lokális és ritka.

A hernyó világoszöld, oldalán a lábak fölött élénksárga csík húzódik, hátán minden szelvényen két-három kicsi, de feltűnő fekete pont van.

Tápnövény(ek): lednek-fajok (Lathyrus spp.).


Hasonló faj(ok): Leptidea sinapis

     Mi a különbség?


Imágó

© Dr Gergely Péter, Varbóc, 2015. 05. 16.
© Dr Gergely Péter, Varbóc, 2013. 04. 22.