Leucania comma (Linnaeus, 1761)
vesszős rétibagoly

Szinonímák: Mythimna comma – feketecsíkos rétibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny tővonala éles, feketés, a hátulsó szárny sötétszürke vagy barnásszürke. Az ajaktapogató rövid, oldala barnásszürke, csúcsa sötétebb. A hím csápja finoman pillás, a nőstényé fonalas. A csáptengely mindkét ivarnál világos. A homlok a gallérnál mindig sötétebb színezetű, általában barna. A torszőzet sárgásszürke, a sötéten rajzolt példányokon a gallér felső harmadában egy vékony sötétebb csíkot, és a válltakarók belső oldalán feketés végű szőröket találunk. A potroh a torszőrzetnél sötétebb árnyalatú. Az elülső szárny alapszíne világos sárgásszürke, az elülső szegély és a hosszanti erek kivilágosodóak. A sejt alsó szegélyén a hosszanti ér fehér behintésű, a vesefolt helyén éles, fekete ponttal. A bagolyrajzolat elemei teljes mértékben hiányoznak, az elülső szárny mintázatát az erek világosabb színezete, és a köztük lévő tér változó árnyalatú besötétedése alkotja. A sötét példányokon a szegélytérben vékony, az erekkel párhuzamos feketés vonalkákat láthatunk. A rojttő a rojtnál sötétebb árnyalatú sárgásszürke. A sötét tónusú hátulsó szár-nyon az erek gyengén sötéttel fedettek; elkülönült szegélyteret és keresztvonalat nem találunk, a holdfolt csak gyengén látható. A rojt szürkésfehér. A fonák szürkésbarna, a szegélyterek egészen gyengén kivilágosodóak, a holdfolt hiányzik vagy homályos árnyékként van jelen.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 34-42 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: eddig csak az Északi-középhegységből, a Bakonyból és a nyugati határszél néhány magasabb pontjáról ismert.

Hernyója vörösesbarna, három finom, fekete hátvonallal. Oldalvonala szürkésbarna. Nyakpajzsa fekete, három fehér csíkkal. Feje barna.

Tápnövény(ek): perjefélék (Poaceae).

Hasonló faj(ok): Leucania loreyi, Leucania obsoleta, Mythimna congrua