Lithophane furcifera (Hufnagel, 1766)
villás fabagoly

Szinoníma: sötét fabagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny sötét, vöröses fényű ólomszürke, hullámvonala vörösbarna, sokszor elmosódott. Az ajaktapogató kifejezetten rövid, egyenes, oldalán vékony fekete csíkkal. A hím csápja egészen gyengén fogazott, a nőstényé fonalas. A csáptő világos, a pamacsok fölállóak. A fej- és a torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező. A válltakarók külső szegélye és a gallérnak az előtöri pamaccsal összeérő részén vékony fekete csíkot találunk. Tővonala hosszú, kétfelé ágazó. A foltok csak részlegesen körülrajzoltak, de környezetüktől színezetükben jól elhatárolódnak. A körfolt az alapszínnél világosabb kitöltésű, a kifejezetten nagy vesefolt és a csapfolt vörösesbarna közepű. A keresztvonalak igen halványak, kettősek, a belső hullámos, a külső ívelt, fogazott lefutású. A csapfolt végét a külső keresztvonallal éles, feltűnő fekete csík köti össze. A rojt szürkésbarna. A hátulsó szárny barnásszürke, elkülönült szegélytér nélküli a holdfolt éles. A fonák vöröses árnyalatú barnásszürke, az elülső szárny középtere besötétülő, a vesefolt, a holdfolt és a külső keresztvonal árnyéka mindig megtalálható.

Változékonyság: kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 41-48 mm.

Repülési idő: szeptember elejétől, majd áttelelés után június elejéig repül.

Általános elterjedés: Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: többfelé előfordul, a Dunántúl délnyugati és nyugati részén gyakoribb. Kedveli a hűvös, nedves élőhelyeket.

Hernyója vörösesbarna, időnként szürkésbarna tónussal, finom feketés pontocskákkal beszórva. A hátvonal világos, benne szelvényenként egy négyszögletes fekete folttal. A mellékhátvonal halványsárga, minden szelvényen egy ferde fekete vonal által átmetszett. A légzőnyílások fehérek, fekete keretűek. Nyakpajzsa fekete, belőle indulnak ki a hátvonalak. Feje sötétbarna, sárgán pontozott, a homlokháromszög szürke.

Tápnövény(ek): éger-fajok (Alnus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Lithophane consocia, Lithophane ornitopus

Imágó

© Dr. Ambrus András, 2012. 09. 21.
© Dr. Ambrus András, 2012. 09. 21.