Lithophane ornitopus (Hufnagel, 1766)
közönséges fabagoly

Szinoníma: Xylina ornithopus

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny rövidebb, hamuszürke, szabályos bagolyrajzolattal. Az ajaktapogató egyenes, előreálló, oldala sötét. A hím csápja gyengén fogazott, a nőstényé fonalas. A csáptengely mindkét ivarnál világos. A fej- és torszőrzet, színezete az elülső szárnyéval megegyező. A gallér szegélyén a felmeredő előtöri pamaccsal érintkező részen rövid, éles fekete vonalka van. A válltakarók külső szegélye feketés. A kör-, a csap- és a vesefolt vékony fekete vonallal részlegesen körülrajzolt; a vesefolt alsó harmadában egy barnás foltot láthatunk. A tővonal hosszú, fekete, vége kettéágazó. A keresztvonalak halványak, kettősek, világos kitöltésűek. A középtér beszűkülő, a csapfolt végét a külső keresztvonallal fekete csík köti össze. A hullámvonal világos, belső oldalán a nyílfoltok kicsik, feketék. A rojt és a rojttő világosszürke. A hátulsó szárny sötétszürke, az erek egy árnyalattal sötétebben fedettek. A holdfolt és a keresztvonal csak gyengén látható, a rojttő világos, a rojt fehéresszürke, közepén szakadozott, sötétszürke csíkkal. A fonák barnásszürke behintésű világosszürke, a vesefolt, a holdfolt és a külső keresztvonal árnyéka megfigyelhető.

Változékonyság: kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 32-38 mm.

Repülési idő: szeptemberben megjelenik és késő őszig repül, majd áttelelt példányai az első melegebb napoktól május végéig megtalálhatóak.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt megtalálható.

Hernyója kékeszöld, gyengén szőrözött és kiemelkedő fehér foltokkal sűrűn fedett. Három azonos vastagságú hátvonala fehér. Légzőnyílásai feke-tével keretezettek. Feje nagy, fehéreszöld, kékeszöld homlokháromszöggel.

Tápnövény(ek): csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Lithophane furcifera, Lithophane consocia

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 19.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 09.
© Dr Gergely Péter
© Baranyi Tamás, 2006. 09. 30.
© Dr. Csóka György, 2009. 10. 07.
© Kárpáti Marcell, 2018. 09. 23.
© Kárpáti Marcell, 2018. 09. 23.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2019. 03. 22.
© Kárpáti Marcell, 2017. 04. 06.
© Kárpáti Marcell, 2017. 04. 12.
© Kárpáti Marcell, 2018. 05. 04.
© Dr. Csóka György, 2011. 05. 23.