Lygephila ludicra (Hübner, 1790)
keskenyszárnyú csüdfűbagoly

Szinoníma: Eccrita ludicra

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Feje, gallérja fekete, elülső szárnyának alapszíne világos hamuszürke, amelyet sűrű barna és sötétbarna, keresztirányú vonalkázás borít. A belső keresztvonal alig észlelhető, az árnyékvonal széles, de homályos és több ágra szakadva jelenik meg, a vesefolt homályos, sötét, benne ék alakú fekete foltocskák láthatók. A külső keresztvonal homályos, alig észlelhető, előtte sötét árnyék húzódik, amelynek legsötétebb része a világos, de igen homályos hullámvonalat határolja, a tővonal szaggatott, alig látható, a rojt szürke, töve világosabb. Hátulsó szárnya barnásszürke, a szegélytér széles, sötétebb barna árnyalatú. Fonákja világos, meleg barnásszürke, legsötétebb része a középteret lezáró csík és a szegélytér, a holdfoltok alig észlelhetők.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Méret: 38-42 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: Közép-Európától Mongóliáig él.

Magyarországi elterjedés: régebbi adatok szerint Budapesten és Sopronban gyűjtötték; mintegy négy évtizede nincsenek újabb megfigyelései.

A hernyó barna vagy sárgásszürke, hátán széles, sötétbarna, feketével finoman szegélyezett csík fut le, oldalán fehéres, majd sötétbarna szalag követi, ez alatt pedig a légzőnyílások fehér sávban foglalnak helyet. Feje vörösesbarna, fehér csíkokkal és foltokkal.

Tápnövény(ek): takarmánybaltacim (Onobrychis viciifolia), bükköny-fajok (Vicia spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.