Melanchra persicariae (Linnaeus, 1761)
fehérfoltos kertibagoly

Szinonímák: Hadena persicariae, Mamestra persicariae

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny kékes behintésű feketésszürke vagy fekete, a vesefolt (ritka kivételektől eltekintve) élesen kirajzolt, fehér. A keresztvonalak kettősek, a belső hullámos, a külső ívelt, erősen fogazott. A tövi keresztvonal csak kezdeti szakaszában látható. A csapfolt rövid, a körfolt majdnem szabályos, mindkét folt egyetlen, vékony vonallal körülrajzolt és az alapszínnel megegyező kitöltésű. A hullámvonal bronzos fényű, belső oldalán a nyílfoltok közepesen nagyok, nem feltűnőek. A rojt feketésbarna. A hátulsó szárny fehéresszürke, változó erősségű barnásszürke behintéssel, mindkét ivarnál jól elkülönült széles szegély térrel. A holdfolt és a keresztvonal jól megfigyelhető. A rojttő világos, belső oldalán sötéttel árnyékolt, a rojt fehéresszürke, belső harmadában egy sötétebb csíkkal. A fonák fehéresszürke, erős barnásszürke behintéssel; a szegélytér mindkét szárnyon kivilágosodó. A vesefolt, a holdfolt és a külső keresztvonal árnyéka jól látható.

Változékonyság: mintázata és alapszíne változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 38-50 mm.

Repülési idő: májustól augusztusig egy vagy két nemzedéke repül.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul, elsősorban az erdős vidékek lakója.

A hernyó alapszíne a zöldtől a vörösesbarnáig terjedően változó. Hátvonala vékony sárgás, a nyakpajzs mögött egy négyszögletes folttal, a többi szelvényen egy-egy ékalakú sötét ferde vonással. A tizenegyedik szelvény piramisszerűen kiemelkedő. A negyedik szelvénytől kezdődően a hernyó oldalán fehéres, feketével árnyékolt szögrajzolat található. Feje zöld vagy barna. Bábként telel.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárút elfogyaszt: pl. éger-fajok (Alnus spp.), áfonya-fajok (Vaccinium spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), szeder- és málna-fajok (Rubus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), csalán-fajok (Urtica spp.), keserűfű-fajok (Polygonum spp.), laboda-fajok (Atriplex spp.), tisztesfű-fajok (Stachys spp.), rekettye-fajok (Genista spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 06. 27.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 07. 20.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 08. 11.
© Dr Gergely Péter
© Káldi József, 2020. 07. 29.
© Káldi József, 2021. 08. 03.
© Gór Ádám, 2021. 07. 12.
© Gór Ádám, 2021. 07. 14.
© Gór Ádám, 2021. 08. 02.
© Gór Ádám, 2021. 08. 04.
© Gór Ádám, 2021. 08. 11.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2010. 09. 24.
© Dr. Csóka György, 2010. 09. 24.