Mesogona acetosellae ([Denis & Schiffermüller], 1775)
madársóskabagoly

Szinoníma: barna madársóskabagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny csúcsa finoman letompított, külső szegélye nem sarlós; a külső keresztvonal felső része ívelt; a hátulsó szárny vöröses árnyalatú. Tora robusztus, a torszőrzet egyöntetű. Az elülső szárny alapszíne pirosas árnyalatú sárgásbarna. Keresztvonalak kettősek, hullámvonal pontokra szakadozott. A csapfolt mindig hiányzik. A kör- és a vesefolt vékony, világos vonallal körülrajzolt, az alapszínnel megegyező kitöltésűek. A rojt egyszínű, a rojttő nem válik el élesen, a példányok egyrészén a rojttő belső oldalán vékony fekete pontsor fut végig. A hátulsó szárny szürkésbarna, egyes példányokon nagyon erős pirosas behintéssel. A holdfolt és a keresztvonal nagyon halvány. A fonákon az elülső szárny mintázatának árnyéka a példányok többségén megfigyelhető, de igen változó erősségű.

Változékonyság: alapszíne rendkívül változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 36-40 mm.

Repülési idő: augusztus-október.

Általános elterjedés: Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: többfelé előfordul. Meleg, száraz és mezofil erdők, bokorerdők és ligetes területek lakója.

Hernyója barnásvörös, gyenge szürkés behintéssel. Hátvonala piszkossárga. Légzőnyílásai feketék. Nyakpajzsa barna, feje sötétbarna, az őket elválasztó szelvényhatáron húsvörös nyakszalagot találunk. Általában peteként, ritkán kis hernyóként telel.

Tápnövény(ek): tölgy-fajok (Quercus spp.), galagonya-fajok (Crataegus spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), borbolya-fajok (Berberis spp.).

Hasonló faj(ok): Mesogona oxalina

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 10. 01.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 09. 11.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 09. 15.
© Dr Gergely Péter
© Gór Ádám, 2021. 09. 13.
© Gór Ádám, 2021. 09. 15.
© Gór Ádám, 2021. 09. 15.
© Gór Ádám, 2021. 09. 15.
© Kárpáti Marcell, 2021. 09. 06.