Mniotype adusta (Esper, 1790)
rozsdásszárnyú gyombagoly

Szinonímák: Hadena adusta, Hadena sommeri, Blepharita baltica

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A hím hátulsó szárnya fehéres, sötétebb szegélytérrel, a nőstényé barnával nagyrészt fedett, de sosem sötétbarna. Az ajaktapogató rövid, enyhén felfelé görbülő. A hím csápja fogazott, a nőstényé fonalas; a csáptengely mindkét ivarnál barna. A fej- és torszőrzet sötétbarna, a gallér felső harmadában egy fekete csíkkal. A válltakarók szegélyén feketevégű szőrökkel, az elő- és utótori pamacs felmeredő, az előtöri kétélű. A elülső szárny nyújtott, hegyes csúcsú, alapszíne vörhenyes árnyalatú, sötétbarna. A kör- és a vesefolt egy sötét vonallal keretezett. A körfolt az alapszínnel megegyező kitöltésű, a vesefolt külső szegélye sárgásbarna, közepe sötétmagvú. A csapfolt nyújtott, sötét kitöltésű. A keresztvonalak kettősek, éles kontúrnak, világos közepűek. A tövi keresztvonalnak csak induló szakasza látszik, a rövid, fekete tővonalnál végetér. A belső keresztvonal zegzugos, a külső ívelt, fogazott. A középtér beszűkülő, alsó harmada a szárny belső éle felé fokozatosan sötétül. A hullámvonal sárgás, fogazott, gyakran foltokra szakadozott. A rojttő világos, a rojt sötétbarna, sárgás vonalkákkal tördelt. A nőstény hátulsó szárnya sötétszürke behintésű, a középtér gyengén kivilágosodó; az erek mindkét ivarnál barnásszürkével fedettek. A rojttő világos, a rojt barnásfehér, sötétebb középvonallal. A fonák szürkés behintésű barnásfehér, a holdfolt élesen, a vesefolt és a külső keresztvonal árnyéka halványan megfigyelhető.

Változékonyság: kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 42-48 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: eurázsiai faj, de Izlandon és Grönlandon is él.

Magyarországi elterjedés: lokális, a nyugati határszél hegyvidékein, valamint az Északi-középhegységben (Mátra, Bükk, Aggteleki-Karszt, Zempléni-hegység) él.

Hernyója vöröses árnyalatú szürkészöld, a hátedény sötéten áttetsző, mellette változó erősségű párhuzamos, fekete vonalkamintázattal. Oldalvonala világos, benne találhatók a fehér légzőnyílások. Feje zöldesbarna, feketével pontozott. Hernyóként telel.

Tápnövény(ek): a legtöbb lágyszárút elfogyasztja.

Hasonló faj(ok): Mniotype satura