Mythimna conigera ([Denis & Schiffermüller], 1775)
fehérjegyes rétibagoly

Szinonímák: Aletia conigera, Leucania conigera – fehérjegyes fűbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny alapszíne narancssárga, változó erősségű szürke behintéssel; a hátulsó szárny fehéressárga, narancssárga és szürke behintéssel. Tora erőteljes, a torszőrzet egyöntetű. A bagolyrajzolat hiányos, a csapfolt mindig hiányzik. A körfolt igen halvány, kontraszt nélküli, esetenként alig látható. A vesefolt vékony vonallal körülrajzolt, alsó harmadában feltűnő, fényesfehér, cseppalakú folttal. A keresztvonalak vékonyak, élesek, a belső keresztvonal a sejt alatt derékszögben megtörik; a hosszanti erek barnásszürkével fedettek. A rojt szürkés árnyalatú narancssárga, a rojttő belső oldalán vékony barna csíkkal. A hátulsó szárny sötét behintése általában gyenge, de egyes példányoknál az erek kifejezetten sötéttel fedettek; a holdfolt csak nagyon ritkán látható, míg a halvány keresztvonal általában élesebb. A rojt sárgásfehér, tövén barnás árnyalattal, a rojttő belső oldalán vékony sötét vonallal. A fonákon a vesefolt és a keresztvonal árnyéka látható.

Változékonyság: alapszíne változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-35 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: többfelé megtalálható. Kedveli középhegységeink hűvös, csapadékos, de nem zártan beerdösült területeit, fellápokat, magasfüvű hegyi réteket, továbbá ártereket, mocsárréteket.

Hernyója tompa sárgásbarna. Hátvonala fehér, feketével határolt, mellékhátvonalai feketék. Oldalvonala széles, barna alsó szegélyén ülnek a fekete légzőnyílások. Nyakpajzsa fekete, három fehér csíkkal, feje fényes világosbarna, két ívelt, sötét vonással. Hernyóként telel.

Tápnövény(ek): perjefélék (Poaceae).

Hasonló faj(ok): Mythimna ferrago, Mythimna albipuncta, Mythimna unipuncta

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 07. 21.
© Dr Gergely Péter
© Dr. Bathó Imréné, 2008. 07. 02.
© Kárpáti Marcell, 2018. 07. 06.
© Gór Ádám, 2021. 08. 10.