Mythimna impura (Hübner, 1808)
barna rétibagoly

Szinonímák: Leucania impura, Aletia impura

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárnyon a sejt alatt erős sötét behintéssel, fölötte többé-kevésbé élesen határolt világosabb zónával, a hátulsó szárny és a fonák sötétebb, barnásszürke. A hím csápja erősebben fogazott, a csáptengely mindkét ivarnál világos. A homlok, a gallér, a válltakaró és a torszőrzet egyöntetű, az elülső szárny alapszínével megegyező, vörösesbarna behintésű és világos sárgásbarna. A válltakarók belső szegélyén néhány feketés végű szőrszál is megfigyelhető. A hosszanti erek kivilágosodóak, közvetlen sötét kontraszt nélküliek. A vesefolt és a külső keresztvonal helyén a sejt végével egymagasságban és az alatt egy-egy fekete pont található. A rojt az alapszínnel megegyező, egyöntetű. A hátulsó szárny világos sárgásszürke alapszínét majdnem teljesen elfedi a sötétszürke behintés. A holdfolt csak nagyon halványan látható, a rojt világos, egyszínű, sárgásfehér. A fonák szürkés behintésű fehéressárga, az elülső szárny középtere erősen besötétedett, a vesefolt helyén lévő folt árnyéka jól kivehető. A holdfolt mindig tisztán látható, a rojttő belső oldalán mindkét szárnyon kicsi, de éles pontsor figyelhető meg.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-38 mm.

Repülési idő: május-július, július-szeptember.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: általánosan elterjedt, kedveli a síkvidéki láp- és mocsárréteket, láperdőket, domb- és hegyvidéki patakvölgyeket, humid hegyi réteket.

Hernyóként telel. Hernyója sárgásszürke, egy széles piszkossárga hátsávval, amit egy vékony fehér, hosszanti vonal kétfelé oszt. A hátsávban apró, fekete foltok ülnek. Oldalvonala széles, sárga, barnával szegélyezett. Légzőnyílásai feketék. Feje világosbarna, fekete mintázatú, nyakszalagja barna.

Tápnövény(ek): perjefélék (Poaceae).

Hasonló faj(ok): Mythimna pallens, Mythimna pudorina, Mythimna straminea

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 07. 24.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 06. 19.
© Dr Gergely Péter
© Dr Gergely Péter
© Káldi József, 2019. 08. 29.
© Gór Ádám, 2021. 07. 13.
© Gór Ádám, 2021. 08. 05.
© Gór Ádám, 2021. 08. 05.
© Baranyi Tamás, 2006. 07. 13.